Prosus en Takeaway.com blijven vechten om Just Eat

Prosus en Takeaway.com blijven vechten om Just Eat
Shutterstock.com

De strijd om Just Eat bereikte gisteren een nieuw hoogtepunt. Zowel investeerder Prosus als concurrent Takeaway.com verhoogde het bod op de Britse maaltijdbezorger. Die laatste bracht ook sterke jaarcijfers uit: een extra motivatie voor weifelende Just Eat-aandeelhouders om zich achter Takeaway.com te scharen?

 

Hevige strijd

Prosus bracht het eigen bod eerst op 8 pond (9,37 euro) in cash per aandeel, waarna ook Takeaway.com met een nieuw bod op de proppen kwam. Het Nederlandse bedrijf biedt nu omgerekend 9,16 pond (10,72 euro) per aandeel Just Eat. Terwijl Prosus cash biedt, gaat het bij de Nederlandse maaltijdbezorger wel om een bod in aandelen: als de aandeelhouders van Just Eat ingaan op het verhoogde bod, krijgen ze nu 57,5% van het nieuwe bedrijf in handen. Bij het vorige bod was dat nog 52,2%, schrijft HLN.

 

Takeaway.com verlaagt ook zijn acceptatiegraad naar 50% van de aandelen Just Eat plus één. Het bedrijf heeft naar eigen zeggen al toezeggingen voor 41,09% van die aandelen. Prosus van zijn kant hanteert al langer die acceptatiedrempel. Beide gegadigden hebben al laten verstaan dat het om een finaal bod gaat en dat het dus te nemen of te laten is. De deadline ligt op 10 januari. Een dag eerder houdt Takeaway.com een bijzondere aandeelhoudersvergadering, waarop de aandeelhouders zich kunnen uitspreken over de deal.

 

Sterke groeicijfers

Bijna gelijktijdig met de bodverhoging publiceerde Takeaway.com een 'trading update': het bedrijf verwacht dit jaar een omzetgroei van 77% te realiseren. Vooral in Duitsland presteert de maaltijdbezorger erg sterk. De verwachting is dat de omzet daar zal uitkomen op 211 miljoen euro, tegenover 86 miljoen euro een jaar geleden.