Rechtstreex breidt uit naar Utrecht | RetailDetail

Rechtstreex breidt uit naar Utrecht

Rechtstreex breidt uit naar Utrecht

Het Rotterdamse voedselinitiatief Rechtstreex breidt uit naar Utrecht. De eerste twee afhaalpunten zijn geopend in de Schildersbuurt en aan de Oudegracht en de komende weken openen er nog in Lombok, Zuilen, Leidsche Rijn en Tuindorp.

Lokaal en milieuvriendelijk

Oprichters Arthur Nijhuis en Maarten Bouten hebben de ambitie om de formule volgend jaar in alle grote steden in Nederland aan te bieden zodat er overal regionale verbinding en een transparante voedselketen ontstaat. "Omdat we ons richten op lokale producten maken we weinig voedselkilometers en zorgen we dus voor weinig uitstoot. Zo bieden we lokaal eten met een milieuvriendelijke logistiek", legt Kamilla Hensema uit, die Rechtstreex in Utrecht opstart.

 

Er doen ondertussen meer dan vijfentwintig leveranciers mee, van biologische akkerbouwers tot kleine tuinders en van bakkers tot imkers. Bewoners kunnen zich aanmelden als klant of als afhaalpunt.

 

Eén van de belangrijkste pijlers van Rechtstreex is de boer een goed aandeel geven in de opbrengsten. "Bij Rechtstreex belandt ongeveer 60% van de consumentenprijs bij de boer of teler. Samen met boeren en bewoners bouwen we aan een op vraag en aanbod gestuurde teelt en een lokale duurzame economie", aldus mede-oprichter Arthur Nijhuis.

 

Verbinding tussen boer en consument

Rechtstreex werd twee jaar geleden in Rotterdam opgericht door Arthur Nijhuis en Maarten Bouten. Zij willen een nieuwe voedselketen creëren met korte lijnen tussen boer en consument. Inmiddels telt Rechtstreex twaalf afhaalpunten in verschillende Rotterdamse wijken en is er een eigen conceptstore in de Fenix Food Factory in Rotterdam. De formule is nu klaar voor uitrol naar andere steden. Er zijn concrete plannen om op korte termijn in vier nieuwe steden te starten.

 

Nijhuis: "Bewoners bestellen lokale producten online en halen hun boodschappen af bij een centraal punt in hun eigen buurt. We horen vaak van klanten dat ze deze persoonlijke benadering heel prettig vinden. Ze voelen zich hierdoor meer verbonden met hun stad, de boeren en het voedsel uit de regio."

 

Rechtstreex ontving eind mei de Aardig Onderweg Award van de RET uit handen van burgemeester Aboutaleb. Ook krijgt het bedrijf ondersteuning van Stichting DOEN, omdat het bijdraagt aan een groene en sociale samenleving.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Nog flink wat groeipotentieel voor discounters in West-Europa

16/07/2018

Ondanks overbewinkeling in heel wat Europese markten plannen discounters tegen 2023 tien miljoen vierkante meter bijkomende winkeloppervlakte op het continent. Ook in zogenaamd verzadigde markten als de Duitse en de Britse liggen er mooie groeikansen, meent LZ Retailytics.

Delhaize-café siert hoofdkantoor Ahold Delhaize

16/07/2018

Sinds kort is het merk Delhaize sterker aanwezig op het hoofdkantoor van Ahold Delhaize in Zaandam: de retailer opende er een café dat versierd is met stukken uit de rijke geschiedenis van De Leeuw.

Eerste gezonde eetmuur in Amsterdam

13/07/2018

Eind augustus opent in de Kinkerstraat van Amsterdam de Health Food Wall. Goed nieuws voor de liefhebbers van gezonde voeding die een salade boven een kroket verkiezen.

Starbucks wil af van plastic rietjes

12/07/2018

De Amerikaanse koffieketen Starbucks doet vanaf 2020 plastic rietjes in de ban. Een kleine stap voor de koffiefan, maar een grote stap voor het milieu: de koffiegigant gebruikt immers wereldwijd zo’n miljard rietjes per jaar.

AB InBev in tandem met Turkse Efes op Russische markt

12/07/2018

Om het tanende succes op de Russische markt te counteren, heeft AB InBev zijn actitviteiten in het land van Vladimir Poetin ondergebracht in een joint venture met het Turkse Anadolu Efes.

Ondernemers akkoord met einde Emté

11/07/2018

De ondernemers van Emté hebben de overgang van hun keten naar Coop en Jumbo na een stemming goedgekeurd. Waarschijnlijk zullen alle partners de overeenkomst spoedig ondertekenen.