Rechtstreex breidt uit naar Utrecht | RetailDetail

Rechtstreex breidt uit naar Utrecht

Rechtstreex breidt uit naar Utrecht

Het Rotterdamse voedselinitiatief Rechtstreex breidt uit naar Utrecht. De eerste twee afhaalpunten zijn geopend in de Schildersbuurt en aan de Oudegracht en de komende weken openen er nog in Lombok, Zuilen, Leidsche Rijn en Tuindorp.

Lokaal en milieuvriendelijk

Oprichters Arthur Nijhuis en Maarten Bouten hebben de ambitie om de formule volgend jaar in alle grote steden in Nederland aan te bieden zodat er overal regionale verbinding en een transparante voedselketen ontstaat. "Omdat we ons richten op lokale producten maken we weinig voedselkilometers en zorgen we dus voor weinig uitstoot. Zo bieden we lokaal eten met een milieuvriendelijke logistiek", legt Kamilla Hensema uit, die Rechtstreex in Utrecht opstart.

 

Er doen ondertussen meer dan vijfentwintig leveranciers mee, van biologische akkerbouwers tot kleine tuinders en van bakkers tot imkers. Bewoners kunnen zich aanmelden als klant of als afhaalpunt.

 

Eén van de belangrijkste pijlers van Rechtstreex is de boer een goed aandeel geven in de opbrengsten. "Bij Rechtstreex belandt ongeveer 60% van de consumentenprijs bij de boer of teler. Samen met boeren en bewoners bouwen we aan een op vraag en aanbod gestuurde teelt en een lokale duurzame economie", aldus mede-oprichter Arthur Nijhuis.

 

Verbinding tussen boer en consument

Rechtstreex werd twee jaar geleden in Rotterdam opgericht door Arthur Nijhuis en Maarten Bouten. Zij willen een nieuwe voedselketen creëren met korte lijnen tussen boer en consument. Inmiddels telt Rechtstreex twaalf afhaalpunten in verschillende Rotterdamse wijken en is er een eigen conceptstore in de Fenix Food Factory in Rotterdam. De formule is nu klaar voor uitrol naar andere steden. Er zijn concrete plannen om op korte termijn in vier nieuwe steden te starten.

 

Nijhuis: "Bewoners bestellen lokale producten online en halen hun boodschappen af bij een centraal punt in hun eigen buurt. We horen vaak van klanten dat ze deze persoonlijke benadering heel prettig vinden. Ze voelen zich hierdoor meer verbonden met hun stad, de boeren en het voedsel uit de regio."

 

Rechtstreex ontving eind mei de Aardig Onderweg Award van de RET uit handen van burgemeester Aboutaleb. Ook krijgt het bedrijf ondersteuning van Stichting DOEN, omdat het bijdraagt aan een groene en sociale samenleving.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Multinationals gebuisd voor gezonde voeding

24/05/2018

Voedingsmultinationals leveren nog te weinig inspanningen om hun producten gezonder te maken, zegt de Access to Nutrition Foundation. Nestlé, Unilever en Danone behoren tot de besten van de klas.  

Ahold Delhaize start digitaal laboratorium in de VS

22/05/2018

De Amerikaanse tak van Ahold Delhaize richt een nieuw bedrijf op dat zich toespitst op digitale innovatie: Peapod Digital Labs wordt een laboratorium voor nieuwe strategieën op het gebied van digitalisering, e-commerce en personalisatie. 

Carrefour en Tencent openen hightechwinkel in Shanghai

22/05/2018

In het zopas geopende winkelconcept ‘Le Marché’, het eerste resultaat van het recente partnership tussen Carrefour en Tencent, kunnen klanten betalen via gezichtsherkenning aan onbemande check-outs.

Holland & Barrett wil veganistische winkels openen

17/05/2018

De Britse gezondheidsketen Holland & Barrett (in de Benelux vroeger Essenza) plant volledig veganistische winkels te openen. Dat is immers een trend waar de keten op moet inpikken, vindt CEO Peter Aldis.

Nestlé op dieet: snoeit verder in suiker, vet en zout

17/05/2018

Nestlé wil nog meer gaan snijden in de suiker-, zout- en vetgehaltes van zijn producten. Zo wil het voedingsconcern inspelen op de wereldwijde vraag naar gezondere voeding.

Jumbo opent zijn vierde Jumbo Foodmarkt

17/05/2018

Vijf jaar na de opening van de allereerste Jumbo Foodmarkt (in Breda), heeft Jumbo in de Utrechtse wijk Leidsche Rijn zijn vierde foodmarkt geopend. Het is meteen de grootste supermarkt van de regio Utrecht.