Refresco komt in Frans-Canadese handen

Refresco komt in Frans-Canadese handen

Refresco komt in Frans-Canadese handen
© Refresco / Richard Sinon

De Rotterdamse sap- en frisdrankbottelaar Refresco komt in handen van PAI Partners. Dat Franse investeringsfonds legt samen met British Columbia Investment Management 20 euro per aandeel op tafel, wat de overnameprijs op 1,62 miljard euro brengt.

Derde keer, goede keer

Het is de Fransen dan toch gelukt de hand te leggen op Refresco: PAI aast immers al langer op Europa's grootste producent van frisdranken en vruchtensappen, die onder meer levert aan Aldi, Lidl en andere supermarkten (onder huismerk). In 2015 bood de investeringsmaatschappij naar verluidt 1,5 miljard euro voor de bottelaar, maar eigenaar 3i gaf toen nog de voorkeur aan een beursgang.

 

In april van dit jaar bracht PAI een bod uit van 1,4 miljard euro, maar dat werd toen door Refresco afgewezen. Begin deze maand kwam PAI dan met Canadese steun opnieuw aankloppen, met een hoger bod van 1,6 miljard euro. Dat was wél een voldoende basis tot onderhandelen, vonden ze in Rotterdam. Nu is de kogel door de kerk: Refresco komt in Frans-Canadese handen voor 1,623 miljard euro. De top van het bedrijf en de drie grootste aandeelhouders (3i, Ferskur en Tamoa, samen goed voor 26,5% van de aandelen) hebben met het bod ingestemd.

 

3,3 miljard euro waard

De deal, die in de loop van het eerste kwartaal van 2018 rond moet zijn, waardeert Refresco op 3,3 miljard euro. De groep sleept namelijk behoorlijk wat schulden mee na de overnames van de voorbije jaren. Ook de recente aankoop van de Amerikaanse bottelaar Cott, de grootste acquisitie van Refresco ooit, is volledig met schulden gefinancierd.

 

Refresco is actief in de Benelux, Finland, Frankrijk, Duitsland, Italië, Polen, Portugal, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. De groep, die 5.500 mensen telt, bottelde vorig jaar 6,5 miljard liter frisdrank en vruchtensappen en realiseert een omzet (inclusief Cott) van bijna 3,6 miljard euro.

 

In de Benelux heeft Refresco vier vestigingen: drie in Nederland (Maarheeze, Bodegraven en Hoensbroek) en één in België (Ninove). Refresco Benelux telt 650 medewerkers en vult jaarlijks meer dan één miljard liter eindproduct af in 2,2 miljard verpakkingen, van blik over karton (brik) tot petflessen.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

KantoorExpert koopt Office Centre van Staples

21/06/2018

KantoorExpert wil de 39 Nederlandse vestigingen van Office Centre overnemen van Staples. De leverancier van kantoorbenodigdheden uit Soest zou zo’n 40 miljoen euro veil hebben voor Office Centre.

Supermarkten scoren barslecht in onderzoek Oxfam Novib

21/06/2018

De vijf grootste supermarktketens in Nederland (Albert Heijn, Jumbo, Lidl, Aldi en PLUS) houden de economische uitbuiting van mensen die in ontwikkelingslanden ons voedsel produceren, in stand. Dat zegt Oxfam Novib in een vandaag verschenen rapport.

Avontuurlijke bierliefhebbers vormen uitdaging voor kleine brouwers

20/06/2018

Wereldwijd blijft de consumptie van ‘craft beer’ flink stijgen, maar merktrouw is voor de liefhebbers van artisanale speciaalbieren een erg relatief begrip. Dat betekent een uitdaging voor de producenten.

Colruyt Group presteert beter dan verwacht

19/06/2018

Mede dankzij een sterk eindejaar kon Colruyt Group afgelopen boekjaar zijn marktaandeel opnieuw licht verhogen. Een beetje tegen de verwachtingen in bleven de marges op peil. Ook de onlineactiviteiten deden het goed.

Betalen met Appie bij Albert Heijn

15/06/2018

In Haarlem en Utrecht kunnen shoppers deze zomer bij Albert Heijn betalen met hun Appie-app.  De komende drie maanden voert de keten er een test met kassaloos shoppen, waarbij klanten met de app boodschappen scannen en betalen.

Group Puig neemt meerderheidsparticipatie in Dries Van Noten

14/06/2018

Het Belgische 'Dries Van Noten', een van de laatste onafhankelijke modehuizen, komt in Spaanse handen. De 60-jarige ontwerper verkocht de meerderheid van de aandelen van zijn bedrijf aan Group Puig.