Retailers krikken marges op met duurdere huismerken | RetailDetail

Retailers krikken marges op met duurdere huismerken

Retailers krikken marges op met duurdere huismerken
Foto Edeka

Europese foodretailers verfijnen hun aanbod huismerken en zetten in op toegevoegde waarde. Het doel? De margemix verbeteren, zich differentiëren van de concurrentie en de klantentrouw verhogen.

 

Hogere verkoopprijzen

Het afgelopen decennium hebben de harddiscounters een enorme druk gezet op de prijzen van standaard huismerken in heel Europa. Mainstream foodretailers zagen zich verplicht om hun verkoopprijzen te verlagen, wat heeft geleid tot krimpende marges. Om dat verlies te compenseren, passen ze hun huismerkstrategieën aan. Zowat alle Europese retailers investeren nu volop in huismerken met toegevoegde waarde (zogenaamde ‘value added private labels’ of VAPL’s): denk aan premium, biologische, ‘free from’, fairtrade, ecologische of regionale assortimenten. Die blijken inderdaad een sterk wapen in de strijd om een betere marktpositie, concludeert IPLC (International Private Label Consult) na een onderzoek bij 25 retailers in 9 landen. Ook Colruyt, Delhaize, Carrefour, Jumbo en Albert Heijn werden in de studie opgenomen.

 

De gemiddelde verkoopprijzen van premiumhuismerken zijn flink hoger dan die van de standaardhuismerkproducten: de prijsindex bedraagt in België bijvoorbeeld 160 voor ecologische huismerken en 297 voor additievenvrije producten (in vergelijking met standaard huismerken), in Nederland is dat respectievelijk 171 en 295. Franse retailers hanteren zelfs een prijsindex van 356 voor ‘free from’ producten onder private label. IPLC wijst erop dat de productie- en marketingkosten voor deze producten niet significant hoger hoeven te liggen: dat levert retailers dus betere marges op. Een mogelijk kannibalisatie-effect op de standaard huismerken is enkel positief, omdat daardoor de winstgevendheid van de categorie zal stijgen. Sowieso zijn mainstream retailers beter geplaatst dan discounters om dit type huismerken te introduceren, aangezien ze een ruimer assortiment voeren.

 

Sociale verantwoordelijkheid

De onderzoekers zien nog meer voordelen. Consumenten hechten vandaag groot belang aan initiatieven inzake ecologie, dierenwelzijn, regionale producten of voedselintoleranties. Door huismerken te lanceren die inspelen op deze thema’s, tonen retailers dat ze hun sociale verantwoordelijkheid oppakken en dat ze duurzaamheid ernstig nemen. Dat kan helpen om de klantentrouw te verhogen.

 

De strategie biedt bovendien nieuwe kansen aan huismerkleveranciers: retailers zijn op zoek naar fabrikanten die op dit vlak innovatie weten te brengen. Producenten die retailers proactief ondersteunen bij de uitbouw van deze assortimenten en het stimuleren van categoriegroei, weten de handelsrelaties met hun retailklanten te verdiepen. IPLC presenteert gedetailleerde resultaten uit het rapport ‘Opportunities in the Value Added Private Label Market’ op een seminar in Amsterdam op 28 mei, in de aanloop naar de vakbeurs World of Private Label op 29 en 30 mei.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Meer omzet, minder winst voor Sligro

19/07/2018

In de eerste helft van het jaar steeg de omzet van Sligro Food Group met 11% tot 1,1 miljard euro, maar de nettowinst daalde van 26 miljoen naar 25 miljoen euro.

Illy wordt opgevrijd door Douwe Egberts en Nestlé

18/07/2018

Er komt voorlopig geen einde aan de consolidatiebewegingen in de koffiesector. Zowel JAB als Nestlé tonen interesse in het Italiaanse Illycaffè, maar het is niet zeker of de familie het bedrijf wil verkopen.

Kweekvlees tegen 2021 in de winkel?

18/07/2018

De commercialisering van laboratoriumvlees komt een stap dichterbij. Pionier Mosa Meat heeft 7,5 miljoen euro opgehaald voor de bouw van een fabriek die binnen drie jaar een betaalbaar product op de markt zal brengen.

Retailhub x Living Tomorrow: Nieuwe innovatieworkshops op maat

17/07/2018

Wat worden de megatrends van morgen en hoe ziet je strategie er best uit? Neem een frisse innovatiestart met de workshops van retailhub en Living Tomorrow: een gezonde mix van plezier, ontspanning en topeducatie op maat van je bedrijf.

Aldi zet in op hernieuwbare energie

17/07/2018

Aldi Nord publiceerde zopas een ambitieus internationaal klimaatbeleid: de retailer wil de uitstoot van broeikasgassen met 40% terugdringen tegen 2021 en onthult in zijn tweede duurzaamheidsrapport enkele sprekende cijfers.

Nog flink wat groeipotentieel voor discounters in West-Europa

16/07/2018

Ondanks overbewinkeling in heel wat Europese markten plannen discounters tegen 2023 tien miljoen vierkante meter bijkomende winkeloppervlakte op het continent. Ook in zogenaamd verzadigde markten als de Duitse en de Britse liggen er mooie groeikansen, meent LZ Retailytics.