Rewe-bestuurder wil Kaiser’s Tengelmann Noordrijn-Westfalen overnemen | RetailDetail

Rewe-bestuurder wil Kaiser’s Tengelmann Noordrijn-Westfalen overnemen

Rewe-bestuurder wil Kaiser’s Tengelmann Noordrijn-Westfalen overnemen

Rewe-bestuurder Alain Caparros wil de Kaiser’s Tengelmann-supermarkten in Noordrijn-Westfalen overnemen. De topman van concurrent Rewe stuurt met het plan - dat hij in de Süddeutsche Zeiting aangekondigde - de overnamestrijd Edeka-Kaiser’s Tengelmann naar een andere koers.

Al meer dan een jaar strijd

Edeka voert al ruim een jaar strijd om de overname van Kaiser’s Tengelmann-winkels in Berlijn, München en Rhein-Ruhr. Onlangs gaf de monopoliecommissie echter een negatief advies over de overname. De commissie onderzocht toen al of het ministerie van Economische Zaken de beslissing van het Bundeskartellamt over de overname van Tengelmann kon heroverwegen, want in april keurde de Duitse mededingingsautoriteit de overname reeds afHet plan zou naar de mening van het Bundeskartellamt tot aanzienlijk ongunstigere concurrentieomstandigheden leiden voor regionale supermarkten en winkels in Berlijn, Oberbayern en Noordrijn-Westfalen.

 

Ook concurrent Rewe wilde Kaiser’s Tengelmann vorig jaar al overnemen. Lid van de Raad van Bestuur Lion Souque liet volgens Der Spiegel een jaar geleden al weten dat er interesse is in een volledige overname en dat Rewe voor Kaiser’s Tengelmann 450 miljoen euro zou hebben geboden. Het gaat in totaal om 451 winkels met 16.000 medewerkers.

 

Nu gooit de topman van Rewe het niettemin nog over een andere boeg, door enkel naar de Kaiser's Tengelmann-winkels in Noordrijn-Westfalen te hengelen. Rewe geeft hiermee een signaal af aan Sigmar Gabriel, de SPD-minister van Economische Zaken van Duitsland. Deze moet binnenkort beslissen over het verzoek van Edeka om de supermarktfusie toch nog bij ministeriële toestemming goed te keuren.

 

Banen filialen Noordrijn-Westfalen in gevaar

Mocht de fusie Edeka-Kaiser’s Tengelmann niet doorgaan, dan zijn er veel banen gevaar bij de winkels in Noordrijn-Westfalen. Van de 135 Tengelmann-winkels zijn immers 91 filialen verliesgevend. Een verlies van duizenden arbeidsplaatsen is met de verkiezingen in 2017 in het vooruitzicht geen aantrekkelijk scenario voor SPD-ministerpresident Hannelore Kraft. Voor de Kaiser’s Tengelmann-vestigingen in Beieren en Berlijn hebben zich wel overnamekandidaten gemeld.

 

Alain Caparros wil met een overname in Noordrijn-Westfalen de winkels tot Rewe-supermarkten ombouwen. Edeka wil deze filialen op zijn beurt, na een succesvolle overname, in Netto-discounters veranderen. Het is nu dus wachten of er al dan niet een ministeriële goedkeuring komt.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Supermarkten scoren barslecht in onderzoek Oxfam Novib

21/06/2018

De vijf grootste supermarktketens in Nederland (Albert Heijn, Jumbo, Lidl, Aldi en PLUS) houden de economische uitbuiting van mensen die in ontwikkelingslanden ons voedsel produceren, in stand. Dat zegt Oxfam Novib in een vandaag verschenen rapport.

Avontuurlijke bierliefhebbers vormen uitdaging voor kleine brouwers

20/06/2018

Wereldwijd blijft de consumptie van ‘craft beer’ flink stijgen, maar merktrouw is voor de liefhebbers van artisanale speciaalbieren een erg relatief begrip. Dat betekent een uitdaging voor de producenten.

Colruyt Group presteert beter dan verwacht

19/06/2018

Mede dankzij een sterk eindejaar kon Colruyt Group afgelopen boekjaar zijn marktaandeel opnieuw licht verhogen. Een beetje tegen de verwachtingen in bleven de marges op peil. Ook de onlineactiviteiten deden het goed.

Betalen met Appie bij Albert Heijn

15/06/2018

In Haarlem en Utrecht kunnen shoppers deze zomer bij Albert Heijn betalen met hun Appie-app.  De komende drie maanden voert de keten er een test met kassaloos shoppen, waarbij klanten met de app boodschappen scannen en betalen.

Jumbo richt Belgische vennootschap op

13/06/2018

De Nederlandse supermarktketen Jumbo lijkt nu echt op weg naar België: ze heeft immers recent in Antwerpen de vennootschap bvba Jumbo België opgericht.

Carrefour in zee met Google

12/06/2018

De digitale transformatie van retailgroep Carrefour komt in een versnelling door een partnerschap met Google. Franse consumenten zullen kennismaken met nieuwe retailmodellen en koopervaringen, zegt de retailer.