Rewe mag Lekkerland en Conway overnemen

Rewe Group

De Duitse retailgroep Rewe krijgt groen licht voor de overname van Lekkerland, waarvan in België ook grossier Conway deel uitmaakt. Zo ontstaat een nieuwe Europese grootmacht in de gemaksbranche.

 

Geen bezwaren

In mei had Rewe de acquisitie al aangekondigd en in augustus had de Europese Commissie al geoordeeld dat er geen bezwaren waren. Nu heeft ook het Duitse kartelbureau formeel toestemming gegeven voor de transactie. "In de sector van de voedingsgroothandel hebben Rewe en Lekkerland samen slechts een marktaandeel van minder dan 10 procent", zegt Andreas Mundt, voorzitter van het Bundeskartellamt.

 

Rewe is naast Edeka en de Schwarz Gruppe (Lidl en Kaufland) één van de drie grootste retailers in Duitsland, maar de groei in dat segment zou na de overname van Lekkerland slechts 0,5% bedragen. Met de fusie tussen beide bedrijven ontstaat in elk geval een nieuwe Europese grootmacht in gemak, actief in 22 landen. Het strategisch belang is groot: consumptie 'on-the-go' is een zeer actuele trend en een groeiend segment in de voedingsmarkt.

 

In 2018 behaalde de Lekkerland Groep een omzet van ongeveer drie miljard euro in Duitsland en vijf miljard euro in Europa. Rewe van zijn kant was in 2018 goed voor 37 miljard euro in Duitsland en 52 miljard euro in Europa. In België is de groep actief onder de naam Conway, met hoofdzetel in Temse bij Antwerpen. Er werken bijna 400 mensen en de omzet bedraagt ruim 1,5 miljard euro. In Nederland realiseert Lekkerland BV een omzet van bijna 2,5 miljard euro. Het bedrijf is gevestigd in Son en Breugel nabij Eindhoven.