Rewe mag Lekkerland overnemen, zonder Oostenrijk

Vestiging van gemakswinkel Rewe To Go in Keulen
Foto: Sorbis / Shutterstock.com

De Duitse keten Rewe mag Lekkerland overnemen, behalve in Oostenrijk. De mededingingsautoriteit daar vreest immers dat de Duitse supermarktgroep te veel macht zou krijgen in het ‘on the go’-segment, met name door de winkels bij tankstations.

 

Tankstations problematisch

Rewe heeft bijna overal groen licht gekregen voor de overname van Lekkerland: twee weken nadat het Duitse Bundeskartellamt zijn zegen gaf, blijkt dat de fusie met de fooddistributeur normaal nog voor het einde van het jaar kan worden afgerond. Na vijf weken beraadslaging en onderzoek is de kogel zo definitief door de kerk.

 

Alleen in Oostenrijk mag de overname niet doorgaan: het fusiebedrijf zou er een te grote marktpositie in de ‘on the go’-markt krijgen, meer bepaald bij de winkels in tankstations. Lekkerland is gespecialiseerd in de distributie van tabaksproducten en levensmiddelen aan tankstations en kiosken, terwijl Rewe met zijn To Go-concept aanwezig is bij 500 Aral-tankstations.

 

‘On the go’ steeds belangrijker

Tegen de overname van de Oostenrijkse huismerkpoot van Lekkerland, Convivo, was daarentegen geen bezwaar: die gaat dus wel over naar Rewe. De andere Oostenrijkse activiteiten blijven nu in handen van de huidige eigenaars.

 

Met de acquisitie wil Rewe meer gaan inzetten op gemakswinkels en buitenshuis: "Consumptie onderweg en consumptie buitenshuis behoren tot de sterkste trends in onze branche en zullen in de toekomst een nog belangrijkere rol spelen", zei Rewe-baas Lionel Souque daar volgens Handelsblatt eerder over.