Rewe test autonome mobiele winkel

Vodafone - Rewe

In Keulen testen Rewe en Vodafone sinds woensdag een zelfrijdende winkel, die stopt als een klant naar hem zwaait. Het gaat naar eigen zeggen om een Europese primeur.

 

Snack Mobil

De mobiele winkel, die de naam ‘Snack Mobil’ meekreeg, zal voorbijgangers en kantoorpersoneel op verzoek snacks, snoep en drankjes aanbieden op de handelscampus Carlswerk in Keulen. De aankopen worden contactloos afgerekend. Na de opstartfase zal het voertuig dagelijks van 10u tot 16u in een continue lus rond de campus rijden, meldt Tag24.

 

Een korte zwaai volstaat om het karretje te doen stoppen en het winkelen te laten beginnen. Het voertuig zal ook halt houden op enkele vaste stopplaatsen. De test zal ten minste tot september duren. "We brengen autonome voertuigen van de testlocatie naar het echte leven", zei Hannes Ametsreiter, CEO van Vodafone Duitsland, bij de lancering van het project.

 

Menselijke begeleiding

Het wagentje beweegt zich voort aan 6 km/u en wordt bestuurd met behulp van camera's, sensoren en moderne mobiele technologie. Als zijn pad dat van voorbijgangers dreigt te kruisen, stopt het voertuig automatisch. Tijdens de test krijgt de Snack Mobil aanvankelijk wel een menselijke begeleider mee.

 

Het project doet sterk denken aan een eerder experiment van de Amerikaanse Ahold Delhaize-dochter Stop & Shop. Die stuurde in 2019 soortgelijke wagentjes op pad in de buurt van Boston.