Ruzie rond huur Burger King Schiphol

Ruzie rond huur Burger King Schiphol

Hamburgerketen Burger King en de voormalige uitbater van de Burger King op Schiphol, Hans Wasmoeth, zijn in een hevige ruzie verwikkeld rond de huur van het filiaal. Burger King eist een pak geld van Wasmoeth.

6 miljoen euro

Wasmoeth had sinds 1981 via franchise enkele Nederlandse vestigingen van Burger King in handen., waaronder het filiaal op Schiphol. In 2000 verkocht hij echter al zijn vestigingen aan de keten. Toen werd afgesproken dat Wasmoeth onder bepaalde voorwaarden een deel van de schade zou betalen, als Schiphol ooit de huur van het pand verhoogde. Daarvoor werd een bepaald aandeel van het aankoopbedrag opzijgezet, namelijk meer dan 3,5 miljoen euro. Sindsdien is dat bedrag al gegroeid naar ongeveer 6 miljoen euro.

 

In 2008 verhoogde Schiphol de huur van 10 procent van de omzet naar 15 procent van de omzet en moest Burger King een vaste huurprijs van bijna 325.000 gaan betalen. Volgens Burger King kwamen de extra kosten neer op 637.000 tot 747.000 euro per jaar en moet het bedrijf van Wasmoeth, Transautex, nu opdraaien voor die schade.

 

Tussenvonnis

Transautex stapt dan weer naar de rechter in een poging om al het vastgezette geld vrij te krijgen. Het bedrijf vindt immers dat Burger King te weinig moeite heeft gedaan om een beter contract af te sluiten met de luchthaven. Burger King zegt zelf recht te hebben op bijna 4,9 miljoen euro, plus rente.

 

Uit een eerste tussenvonnis van de rechtbank blijkt alvast dat de rechter vindt dat beide partijen recht hebben op een deel van het geld. Een exacte verdeling is er momenteel nog niet en beide partijen kunnen nog altijd in beroep gaan. De ruzie zal waarschijnlijk dan ook nog een hele tijd aanslepen...

Tags: