Samenwerking Greenyard en Delhaize wordt concreet

Samenwerking Greenyard en Delhaize wordt concreet
Shutterstock.com

Groenten- en fruitproducent Greenyard en Delhaize gaan nu écht concreet samenwerken: binnenkort komt 80% van alle fruit bij de supermarktketen uit een nieuw magazijn in de industriezone van Boom.

 

Opstartfase

De samenwerking met Bakker Belgium, dochterbedrijf van Greenyard, werd in mei vorig jaar aangekondigd en zit momenteel in de opstartfase. In het speciaal voor de samenwerking gehuurde magazijn, in Boom, gaan binnenkort negentig werknemers aan de slag. Het hele project moet zorgen voor meer efficiëntie en versere groenten en fruit in de winkels, zegt Delhaize-COO Dieter De Waegeneer.

 

Concreet zullen telers voortaan met hun producten in het magazijn in Boom terecht kunnen, terwijl ze vroeger naar de hallen van Delhaize moesten rijden. "Voor al die vrachtwagens moesten we apart een laadkaai reserveren", zegt de operationeel directeur in De Tijd. Nu zullen de verpakking en levering aan de supermarktketen door Bakker gebeuren.

 

Accurate voorspellingen

Delhaize hoopt met de samenwerking ook betere voorspellingen te kunnen maken over de benodigde hoeveelheden fruit en groenten in de winkels. Momenteel gebeurt dat op basis van verkoopcijfers uit het verleden, maar "de voorspellingen worden veel beter als we een beroep kunnen doen op de knowhow van Bakker. Dat beschikt niet alleen over de gegevens van Delhaize, maar heeft een veel groter netwerk dan wij", zegt De Waegeneer.

 

De verhoogde efficiëntie en betere productbeschikbaarheid moeten zorgen voor meer omzet en minder kosten. De Waegeneer plakt er geen bedragen op, maar geeft wel aan het extra budget te willen investeren in de strategie van de supermarktketen.

 

Nieuwe klant

Voor Greenyard levert de samenwerking in de eerste plaats een nieuwe klant en stabiele inkomsten op. Het haalt zijn inkomsten evenwel niet uit de producten, maar uit de service die het levert, legt Bakker-directeur Irénke Meekma uit: "Als we een inkoopvoordeel boeken bij een teler, komt dat volledig ten goede aan Delhaize. Bakker wint bij de samenwerking als we er samen met Delhaize in slagen meer groente en fruit te verkopen."

 

Greenyard werkt ook al nauw samen met enkele andere supermarktketens, zoals Albert Heijn, Carrefour, Rewe en Tesco.