Shoppermarketing is van strategisch belang voor Coca-Cola | RetailDetail

Shoppermarketing is van strategisch belang voor Coca-Cola

Shoppermarketing is van strategisch belang voor Coca-Cola
Coca-Cola European Partners Belgium

Volgens frisdrankenproducent Coca-Cola is een stevig onderbouwde trade- en shoppermarketingaanpak van essentieel belang om te winnen op het moment van de waarheid, in de winkel.

 

Lange termijnvisie

“Shoppermarketing is niet tactisch, het is strategisch”, zegt categorydevelopmentdirector Bart Pelgrims: “Waar het om gaat, is dat je een strategisch plan bouwt om shoppers te converteren tot kopers, om ze meer en vaker te laten kopen. Dat plan ga je dan vertalen naar verschillende touchpoints in de ‘path-to-purchase’. Bij Coca-Cola vertrekken we vanuit een lange termijnvisie op de categorie. Ad hoc beslissen om even een display te plaatsen, dat doen we niet.”

 

De aanpak bij de drankenfabrikant is steeds met data onderbouwd, benadrukt hij. “We analyseren de shopper: zijn gedrag, noden en verwachtingen. We brengen de verschillende touchpoints in kaart: waar kunnen we de shoppers bereiken? Hoe gaan we hen activeren? Dat doen we niet zomaar met een foto op een affiche. We ontwikkelen een volledig shopperactivatieplan.”

 

Vijf stappen

Telkens volgt de frisdrankproducent daarbij dezelfde vijfstappenmethodiek. “Eerst gaan we de opportuniteit definiëren. Dan bepalen we de strategie. Vervolgens kijken we naar de concrete mogelijkheden. In de winkels is daarna de uitvoering van groot belang – zoals je weet hebben wij een grote field-organisatie op het terrein die zorgt voor een excellente executie. Tot slot leggen we vast wat ze gaan meten we en hoe we gaan bijsturen. Tijdens het Trade & Shopper Marketing Congress tonen we enkele concrete voorbeelden hoe we dit aanpakken.”

 

Essentieel

Bij Coca-Cola vallen shoppermarketing en categorydevelopment onder de afdeling operational marketing. In het shoppermarketingteam van Dieter Van Duynslaeger werkt een vijftiental mensen, het categorydevelopmentteam van Bart Pelgrims is acht medewerkers sterk. Het toont aan hoeveel belang de frisdrankproducent hecht aan trade- en shoppermarketing: “Dit is voor ons echt essentieel!”

 

Pelgrims en Van Duynslaeger vertellen op 12 juni hoe Coca-Cola zich organiseert om te winnen op de winkelvloer, tijdens het Trade & Shopper Marketing Congress van RetailDetail en LD&Co, dat plaatsvindt in Living Tomorrow in Vilvoorde. De laatste tickets kan je hier bestellen. Het wordt een kennis- en netwerkevent om niet te missen!

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Betalen met Appie bij Albert Heijn

15/06/2018

In Haarlem en Utrecht kunnen shoppers deze zomer bij Albert Heijn betalen met hun Appie-app.  De komende drie maanden voert de keten er een test met kassaloos shoppen, waarbij klanten met de app boodschappen scannen en betalen.

Jumbo richt Belgische vennootschap op

13/06/2018

De Nederlandse supermarktketen Jumbo lijkt nu echt op weg naar België: ze heeft immers recent in Antwerpen de vennootschap bvba Jumbo België opgericht.

Carrefour in zee met Google

12/06/2018

De digitale transformatie van retailgroep Carrefour komt in een versnelling door een partnerschap met Google. Franse consumenten zullen kennismaken met nieuwe retailmodellen en koopervaringen, zegt de retailer.

Nieuw etiket Albert Heijn toont toegevoegde suikers

11/06/2018

Albert Heijn wil transparanter communiceren over de voedingswaarde van zijn huismerken: een nieuw etiket biedt meer informatie. Bovendien start de retailer een suikercampagne en haalt een miljard suikerklontjes uit zijn producten.  

Bavaria wordt Swinkels Family Brewers

11/06/2018

Brouwerijgroep Bavaria (bekend van bieren als Bavaria, Swinckels, Palm en Rodenbach) kiest voor "een nieuwe naam die beter past bij de grote verscheidenheid aan merken die ze produceert": de groep neemt de naam van de eigenaarsfamilie, Swinkels, aan.

Alliantie tussen Carrefour en Système U is een feit

11/06/2018

Carrefour en Système U starten een vijfjarig partnership voor de inkoop van grote nationale en internationale merken. De samenwerking moet ook de Franse landbouwsector ten goede komen, zeggen de betrokkenen.