Slijterijen zien nog meer omzet over de grens vloeien

Slijterijen zien nog meer omzet over de grens vloeien

Nederlandse slijterijen en wijnhandelaren verwachten dat de forse omzetverliezen in 2013 nog verder gaan oplopen in 2014, als de accijnzen weer met 5,75 procent worden verhoogd.

Cava in Nederland drie maal duurder

Met die accijnsverhoging wordt het prijsverschil met de buurlanden opnieuw groter, wat betekent dat het gebied van waaruit het voordelig is om de grens over te rijden voor sterke drank en wijn weer groter wordt. Zeker consumenten die het aankopen van alcoholhoudende dranken combineren met het voltanken van hun auto kunnen flink geld besparen, zo schrijft De Telegraaf.

 

De krant geeft als praktijkvoorbeeld van het sneloplopende prijsverschil tussen Nederland en Duitsland de prijs van een fles Freixenet-cava: deze kost in Nederland 9,50 euro, terwijl deze bij drankenketen Trinkgut vlak over de grens voor 3,99 in het schap ligt.

 

Slijters zouden het liefst zien dat de Nederlandse overheid met compensatie komt, maar die blijft daar doof voor. Integendeel zelfs zorgt het verhogen van de drankleeftijd in Nederland van zestien naar achttien mogelijk voor een verdere verschuiving van de omzet naar de andere kant van de grens.

Tags: