Slijterijketen Mitra wil van 120 filialen af

Slijterijketen Mitra wil van 120 filialen af

Slijterijketen Mitra zoekt een oplossing voor honderdtwintig eigen winkels. De slijterijen moeten worden overgedragen aan franchisers of de deuren sluiten.

Sterker inzetten op franchise

Dat meldt Het Parool op basis van een brief aan alle filiaalhouders, waarin wordt beschreven hoe de onderneming de financiële problemen wil aanpakken. Behalve de verzelfstandiging van alle vestigingen wil Mitra ook stevig op de kosten bezuinigen, meer bepaald door een inkrimping van de kantoororganisatie. Het grootste deel van de plannen moet nog dit jaar worden uitgevoerd.

 

Winkels waarvoor geen ondernemer kan worden gevonden, worden gesloten. Volgens Het Parool kan dit betekenen dat een tachtigtal winkels mogelijk de deuren gaan sluiten, hoewel Mitra-directeur René Wissink dit getal niet wil bevestigen. Wissink wil ook nog niets zeggen over wat er op het hoofdkantoor staat te gebeuren. Vakbond CNV denkt alvast dat er banenverlies aan zit te komen, vooral omdat er eind deze maand gesproken wordt over een sociaal plan.

 

Mitra is met ruim tweehonderd vestigingen de tweede grootste slijterijketen van Nederland. Een deel van de winkels is al in handen van franchisenemers. De onderneming heeft het al jaren moeilijk, onder meer door de verschuiving van drankverkoop naar supermarkten en warenhuizen. De onderneming heeft ook veel last van de vlucht over de grens van klanten door de verhoging van de accijns op drank in Nederland.

Tags: