Slimme verpakkingen spelen sleutelrol in groei online boodschappen

Foto Tetra Pak

Slimme verpakkingstechnologie creëert nieuwe mogelijkheden voor de online en offline verkoop van voeding en dranken. Dankzij unieke digitale codes wordt een enorme hoeveelheid data beschikbaar voor consumenten, producenten en retailers.

 

Vier online trends

“Retail verandert en dat creëert ook opportuniteiten. De fysieke handel zal zich heruitvinden, we krijgen een versmelting van offline en online”, zegt Stéphanie Bruhière, woordvoerder van verpakkingsproducent Tetra Pak. “Kijk maar naar de overname van Whole Foods door Amazon bijvoorbeeld.” In die evoluties is ook een belangrijke rol weggelegd voor de verpakkingssector: nieuwe logistieke stromen vergen immers aangepaste verpakkingen.

 

Vier trends zijn bepalend voor het succes van online boodschappen: gemak, technologie, personalisering en duurzaamheid. Dat eerste is het belangrijkste criterium voor consumenten die kampen met tijdsgebrek: denk aan de opkomst van maaltijdboxen, abonnementsdiensten, snelle levering aan huis… Ook technologie vormt een factor van belang: innovaties als RFID, robotica en stembesturing verhogen de efficiëntie in de logistieke keten, wat ultrasnel bezorgen mogelijk maakt. Een derde trend is personalisering: door middel van digitaal drukwerk en QR-codes kunnen verpakkingen engagement creëren en de beleving vergroten, maar ook data verzamelen. Meer merkproducenten stappen daarom over naar een ‘direct to consumer’-model. Tot slot blijft duurzaamheid hoog op de agenda: consumenten willen weten of merken ‘het juiste doen’. De plasticproblematiek leeft, en iedereen streeft naar een beperking van secundaire verpakkingen en een toename van recyclage.

 

Data verbeteren de ervaring

Wat betekent dit voor de verpakkingswereld? Slimme technologieën zoals digitaal drukken maken het mogelijk om elke productverpakking van een unieke identificatiecode te voorzien. Deze codes genereren een grote hoeveelheid informatie: merken zullen in real time met de consument in gesprek kunnen gaan en hem informeren over de herkomst van grondstoffen, producteigenschappen en duurzaamheidskenmerken. De data leveren ook inzichten op waarmee merken en retailers aan de slag kunnen om de winkelervaring te verbeteren en verder te personaliseren voor de consument.

 

Daarnaast speelt het logistieke aspect: e-retailers hebben unieke identificatiecodes nodig die compatibel zijn met de robottechnologie in hun magazijnen en distributiekanalen. Dergelijke codes vormen zelfs de sleutel tot succes in e-commerce: ze maken het mogelijk om een complexe logistiek te beheren en de efficiëntie te verbeteren, waardoor realtime orderafhandeling dichterbij komt. Meer inzichten werden gebundeld in de Tetra Pak Index, waarvan we hieronder een samenvatting meegeven.