Spanningen over coronacompensatie lopen op bij Lidl

Logo van Lidl
Veja / Shutterstock.com

De spanningen lopen nu ook op bij Lidl: de discounter zou lagere compensatiepremies voorstellen aan zijn medewerkers dan de concurrentie. De vakbonden vragen een beter akkoord en dreigen ermee te staken.

 

“Mijlenver af”

Na kortstondige stakingen bij Carrefour en Delhaize lijkt het nu ook tot een conflict te komen bij Lidl. De vakbonden zijn niet akkoord met de compensatiemaatregelen die de directie voorstelt voor de medewerkers die moeten werken tijdens de coronacrisis: de Duitse discountketen zou een veel lagere premie voorstellen dan de andere supermarktketens.

 

Donderdag werden de onderhandelingen tijdelijk opgeschort en weigerden de vakbonden het voorstel van de directie zelfs voor te leggen aan de personeelsleden, omdat "de voorstellen mijlenver af staan van wat de andere winkelketens in dezelfde sector hun personeel aanbieden", aldus een gezamenlijk pamflet dat De Tijd citeert. "Jullie zouden denken dat jullie uitgelachen worden", klonk het nog.

 

Ondertussen hebben zowel de vakbonden als de directie verklaard toch verder te willen onderhandelen. "Stakingen zijn niet uitgesloten, maar niet ons doel", aldus vakbond ACLVB. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat Comeos een sectorbreed compensatiepakket zou vastleggen voor alle supermarktketens, maar het kwam toen niet tot een akkoord. Nu blijken de individuele onderhandelingen echter niet zonder slag of stoot te verlopen.