Spar groeit in alle markten in “uitzonderlijk” 2017 | RetailDetail

Spar groeit in alle markten in “uitzonderlijk” 2017

Spar groeit in alle markten in “uitzonderlijk” 2017
Foto: Spar International

Spar surft mee op de toenemende populariteit van buurtwinkels: de zelfstandige supermarktgroep haalde vorig jaar een omzet van 34,5 miljard euro wereldwijd, goed voor een groei van 5,3 procent.

 

232 nieuwe winkels vorig jaar

De supermarktgroep Spar telt vandaag 12.777 winkels verspreid over 48 landen. Dat zijn 232 winkels meer dan vorig jaar, vooral dankzij de lancering in vijf nieuwe landen: Spar is sinds vorig jaar ook te vinden in Saoedi-Arabië, Pakistan, Qatar, Oekraïne en Belarus.


2017 was een uitzonderlijk groeijaar, zegt Tobias Wasmuht, CEO van Spar International. De in 2016 gelanceerde strategie ‘Spar: Better Together’ werpt zijn vruchten af, meent de topman, aangezien de groep nu aanzienlijke schaal- en synergievoordelen haalt uit de groeien internationale aanwezigheid en expansie.


Het leverde de groep van franchisesupermarkten 5,3 procent meer omzet (zonder wisselkoerseffecten) op en groei in alle markten waar de retailer actief is. “In twee jaar tijd hebben we 600 nieuwe winkels en 500.000 m² verkoopoppervlakte toegevoegd. Bijgevolg is de omzet met 3,2 miljard euro gestegen”, aldus Wasmuht.


Spar Natural rolt versneld uit

Doelgerichte expansie door in te zetten op meerdere winkelconcepten was een speerpunt voor 2017. Zo rolde de groep het Spar Natural-concept versneld uit in onder meer Spanje, Italië, India en Rusland. 


In Kroatië kreeg Spar een flinke duw in de rug door de overname van de supermarktketen Billa: het leverde er een groei van liefst 59 procent op. De regio Centraal- en Oost-Europa werd zo een koploper, goed voor een omzetstijging van 17 procent naar 5,2 miljard euro.


In Afrika en het Midden-Oosten versterkte Spar de aanwezigheid in 15 landen, wat een omzetgroei van 8,5 procent tot 5,7 miljard euro opleverde. Zuid-Afrika neemt daarbij wel 4,83 miljard euro voor zijn rekening. In Zuidoost-Azië is Spar nu in 6 landen actief, met vooral in Australië een opmerkelijke groei (14 procent) vorig jaar.


Buurtwinkels zijn weer in trek

In Europa zorgt de heropleving van de buurtwinkel voor groei, ziet Wasmuht, want vooral door de evolutie naar kleinere huishoudens, een verouderende bevolking en toenemende verstedelijking zijn kleinere winkels weer in trek. 


In de Eurozone realiseerde Spar in 2017 een omzet van 16,2 miljard euro, goed voor een groei van 4 procent. In Oostenrijk leverde een investering van 650 miljoen euro een stijging van 4,4 procent op, maar de sterkste groeiers waren Nederland (7,7 procent), Spanje (5,5 procent) en Ierland (4,8 procent).


De vooruitzichten voor 2018 en verder zijn dan ook positief, meent de topman: “Terwijl Spar internationaal groeit, creëren we een blijvende cirkel waarbij we die groei herinvesteren in nieuwe middelen die ons nog sterker en samen beter maken.”
 

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Coolblue haalt 311 miljoen euro Belgische omzet

15/06/2018

De Nederlandse elektronicaretailer Coolblue realiseerde vorig jaar in België een recordomzet van 311 miljoen euro. Het bedrijf maakt ook bekend nieuwe, lokale depots te openen voor de uitrol van witgoed in Wallonië. 

Betalen met Appie bij Albert Heijn

15/06/2018

In Haarlem en Utrecht kunnen shoppers deze zomer bij Albert Heijn betalen met hun Appie-app.  De komende drie maanden voert de keten er een test met kassaloos shoppen, waarbij klanten met de app boodschappen scannen en betalen.

Jumbo richt Belgische vennootschap op

13/06/2018

De Nederlandse supermarktketen Jumbo lijkt nu echt op weg naar België: ze heeft immers recent in Antwerpen de vennootschap bvba Jumbo België opgericht.

Karstadt wil het warenhuis heruitvinden in Berlijn-Tegel

12/06/2018

Karstadt opent op de Berlijnse luchthaven Tegel voor het eerst in dertig jaar een gloednieuw warenhuis in de hoofdstad. De nieuweling moet een baken van vernieuwing worden, met een uniek aanbod dat volledig is aangepast aan de locatie.

Carrefour in zee met Google

12/06/2018

De digitale transformatie van retailgroep Carrefour komt in een versnelling door een partnerschap met Google. Franse consumenten zullen kennismaken met nieuwe retailmodellen en koopervaringen, zegt de retailer.

Nieuw etiket Albert Heijn toont toegevoegde suikers

11/06/2018

Albert Heijn wil transparanter communiceren over de voedingswaarde van zijn huismerken: een nieuw etiket biedt meer informatie. Bovendien start de retailer een suikercampagne en haalt een miljard suikerklontjes uit zijn producten.