Spontane stakingen bij 79 Belgische supermarkten Lidl | RetailDetail

Spontane stakingen bij 79 Belgische supermarkten Lidl

Spontane stakingen bij 79 Belgische supermarkten Lidl
Foto: Lidl

Over het hele land braken woensdag spontane stakingen uit bij Lidl. De medewerkers noemen de werkdruk te hoog en legden het werk neer nadat overleg met de directie op niks uitliep. 79 winkels hielden de deuren dicht. 

 

Groeipijnen bij Lidl

Na de staking in een Lidl-vestiging in Oostkamp eerder deze maand, braken woensdag over het hele land nieuwe stakingen uit. “De werkdruk is de afgelopen maanden toegenomen. Vanochtend deed de directie een voorstel om de druk te verlagen, maar dat plan was te vaag. Daarop zijn we uiteen gegaan en hebben enkele winkels spontaan de deuren gesloten”, verklaarde Thomas Vanbiervliet van vakbond ACLVB aan De Tijd. Op 15 mei komen de vakbonden en de directie van Lidl opnieuw bij elkaar. 

 

De staking zou begonnen zijn in Ans bij Luik, maar heeft zich vervolgens over het hele land verspreid. Volgens de vakbonden bleven naar eerste schattingen de helft van alle Lidl-supermarkten gesloten, maar de directie had het uiteindelijk over 79 vestigingen. Vooral Limburg werd getroffen. De ontevredenheid gaat over de toenemende werkdruk in de supermarkten, die de discountketen groeipijnen noemt: “Onze winkels worden groter en we doen meer acties, waardoor er meer werk is”, aldus Lidl-woordvoerder Isabelle Colbrandt. “Maar we zijn bereid om te antwoorden op de vraag van het personeel.”

 

Vliegende ploeg en extra werkuren

De gedane voorstellen waren volgens de vakbonden echter niet nieuw en te vaag. Zo wil de directie de ‘vliegende ploeg’ uitbreiden, die gaat inspringen wanneer vestigingen onderbezet zijn, en voorziet ze in extra werkuren voor bijkomende taken zoals de herinrichting van een rayon of het in een thema decoreren van de supermarkten.

 

“We hopen om snel in een constructieve sfeer tot een vergelijk te komen. Want Lidl moet voor al onze medewerkers een fijne plek zijn om te werken. Wij zijn ervan overtuigd dat ook dat het doel is van de vakbonden”, klinkt het bij Lidl. De vakbonden roepen van hun kant op tot concretere voorstellen en stellen ook voor een sociaal bemiddelaar onder de arm te nemen.

 

Begin april begonnen de spanningen op te lopen, nadat een medewerker in een nieuwe Lidl in Oostkamp werd ontslagen omdat deze te hoge werkdruk niet aankon. Het leidde tot een eerste spontane staking. Ook nu zou de directie filiaalmanagers onder druk zetten om stakers te ontslaan, meent vakbond LBC-NVK, maar dat ontkent Lidl stellig.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Franprix levert de boodschappen tot in de koelkast

25/05/2018

De Franse supermarktketen Franprix test de thuislevering van boodschappen wanneer niemand thuis is: de bezorger komt zelf binnen in huis. In de toekomst wil het de boodschappen zelfs voor klanten in de koelkast opruimen.

Waarom grote FMCG-fabrikanten meer geld vrijmaken voor innovatie

25/05/2018

Zowel Nestlé als Kraft Heinz maakten zopas nieuwe investeringen bekend in onderzoek en ontwikkeling. De grote merkfabrikanten voelen de hete adem van innovatieve startups in de nek en willen sneller schakelen.

Multinationals gezakt voor gezonde voeding

24/05/2018

Voedingsmultinationals leveren nog te weinig inspanningen om hun producten gezonder te maken, zegt de Access to Nutrition Foundation. Nestlé, Unilever en Danone behoren tot de besten van de klas.  

Ahold Delhaize start digitaal laboratorium in de VS

22/05/2018

De Amerikaanse tak van Ahold Delhaize richt een nieuw bedrijf op dat zich toespitst op digitale innovatie: Peapod Digital Labs wordt een laboratorium voor nieuwe strategieën op het gebied van digitalisering, e-commerce en personalisatie. 

Carrefour en Tencent openen hightechwinkel in Shanghai

22/05/2018

In het zopas geopende winkelconcept ‘Le Marché’, het eerste resultaat van het recente partnership tussen Carrefour en Tencent, kunnen klanten betalen via gezichtsherkenning aan onbemande check-outs.

Holland & Barrett wil veganistische winkels openen

17/05/2018

De Britse gezondheidsketen Holland & Barrett (in de Benelux vroeger Essenza) plant volledig veganistische winkels te openen. Dat is immers een trend waar de keten op moet inpikken, vindt CEO Peter Aldis.