Spontane stakingen bij 79 Belgische supermarkten Lidl | RetailDetail

Spontane stakingen bij 79 Belgische supermarkten Lidl

Spontane stakingen bij 79 Belgische supermarkten Lidl
Foto: Lidl

Over het hele land braken woensdag spontane stakingen uit bij Lidl. De medewerkers noemen de werkdruk te hoog en legden het werk neer nadat overleg met de directie op niks uitliep. 79 winkels hielden de deuren dicht. 

 

Groeipijnen bij Lidl

Na de staking in een Lidl-vestiging in Oostkamp eerder deze maand, braken woensdag over het hele land nieuwe stakingen uit. “De werkdruk is de afgelopen maanden toegenomen. Vanochtend deed de directie een voorstel om de druk te verlagen, maar dat plan was te vaag. Daarop zijn we uiteen gegaan en hebben enkele winkels spontaan de deuren gesloten”, verklaarde Thomas Vanbiervliet van vakbond ACLVB aan De Tijd. Op 15 mei komen de vakbonden en de directie van Lidl opnieuw bij elkaar. 

 

De staking zou begonnen zijn in Ans bij Luik, maar heeft zich vervolgens over het hele land verspreid. Volgens de vakbonden bleven naar eerste schattingen de helft van alle Lidl-supermarkten gesloten, maar de directie had het uiteindelijk over 79 vestigingen. Vooral Limburg werd getroffen. De ontevredenheid gaat over de toenemende werkdruk in de supermarkten, die de discountketen groeipijnen noemt: “Onze winkels worden groter en we doen meer acties, waardoor er meer werk is”, aldus Lidl-woordvoerder Isabelle Colbrandt. “Maar we zijn bereid om te antwoorden op de vraag van het personeel.”

 

Vliegende ploeg en extra werkuren

De gedane voorstellen waren volgens de vakbonden echter niet nieuw en te vaag. Zo wil de directie de ‘vliegende ploeg’ uitbreiden, die gaat inspringen wanneer vestigingen onderbezet zijn, en voorziet ze in extra werkuren voor bijkomende taken zoals de herinrichting van een rayon of het in een thema decoreren van de supermarkten.

 

“We hopen om snel in een constructieve sfeer tot een vergelijk te komen. Want Lidl moet voor al onze medewerkers een fijne plek zijn om te werken. Wij zijn ervan overtuigd dat ook dat het doel is van de vakbonden”, klinkt het bij Lidl. De vakbonden roepen van hun kant op tot concretere voorstellen en stellen ook voor een sociaal bemiddelaar onder de arm te nemen.

 

Begin april begonnen de spanningen op te lopen, nadat een medewerker in een nieuwe Lidl in Oostkamp werd ontslagen omdat deze te hoge werkdruk niet aankon. Het leidde tot een eerste spontane staking. Ook nu zou de directie filiaalmanagers onder druk zetten om stakers te ontslaan, meent vakbond LBC-NVK, maar dat ontkent Lidl stellig.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Aldi zet in op hernieuwbare energie

17/07/2018

Aldi Nord publiceerde zopas een ambitieus internationaal klimaatbeleid: de retailer wil de uitstoot van broeikasgassen met 40% terugdringen tegen 2021 en onthult in zijn tweede duurzaamheidsrapport enkele sprekende cijfers.

Nog flink wat groeipotentieel voor discounters in West-Europa

16/07/2018

Ondanks overbewinkeling in heel wat Europese markten plannen discounters tegen 2023 tien miljoen vierkante meter bijkomende winkeloppervlakte op het continent. Ook in zogenaamd verzadigde markten als de Duitse en de Britse liggen er mooie groeikansen, meent LZ Retailytics.

Delhaize-café siert hoofdkantoor Ahold Delhaize

16/07/2018

Sinds kort is het merk Delhaize sterker aanwezig op het hoofdkantoor van Ahold Delhaize in Zaandam: de retailer opende er een café dat versierd is met stukken uit de rijke geschiedenis van De Leeuw.

Eerste gezonde eetmuur in Amsterdam

13/07/2018

Eind augustus opent in de Kinkerstraat van Amsterdam de Health Food Wall. Goed nieuws voor de liefhebbers van gezonde voeding die een salade boven een kroket verkiezen.

Starbucks wil af van plastic rietjes

12/07/2018

De Amerikaanse koffieketen Starbucks doet vanaf 2020 plastic rietjes in de ban. Een kleine stap voor de koffiefan, maar een grote stap voor het milieu: de koffiegigant gebruikt immers wereldwijd zo’n miljard rietjes per jaar.

AB InBev in tandem met Turkse Efes op Russische markt

12/07/2018

Om het tanende succes op de Russische markt te counteren, heeft AB InBev zijn actitviteiten in het land van Vladimir Poetin ondergebracht in een joint venture met het Turkse Anadolu Efes.