Sprite Zero wordt gewoon Sprite in Nederland

Sprite Zero wordt gewoon Sprite in Nederland

Coca-Cola gaat in Nederland stoppen met de verkoop van de normale Sprite. In de plaats daarvan zal de suiker- en calorievrije variant Sprite Zero in de toekomst door het leven gaan als normale Sprite. Dat is een wereldwijde primeur voor Coca-Cola.

 

Focus op gezonde varianten

De frisdrankproducent neemt dat besluit, omdat consumenten steeds verder weggaan van de typische suikerbommen, zoals de originele Sprite, en grijpen naar gezondere varianten. Coca-Cola kiest voor het proefproject voor Nederland, omdat het land volgens het bedrijf één van de meest gezondheidbewuste landen ter wereld is.

 

“Als het hier een succes wordt, staan er waarschijnlijk honderd andere landen klaar om hetzelfde te gaan doen”, zegt Richard Schlasberg, landenmanager Coca-Cola Nederland. De beslissing heeft niets te maken met een slechte verkoop van Sprite, dat het volgens Coca-Cola goed deed in 2015 en 2016.

 

Coca-Cola is de laatste jaren steeds meer aan het focussen op gezondere varianten van zijn frisdranken, met de Zero-versies en nieuwe frisdranken, zoals Finley, die ook minder suiker bevatten. “De klassieke Coca-Cola heeft ons veel gebracht en zal ook blijven bestaan, maar het is niet meer alleen de toekomst van ons bedrijf”, zegt Jaap Wassink, directeur van bottelaar Coca-Cola European Partners (CCEP) Nederland.

 

Frisdrankverkoop onder druk

De consumptie van frisdranken is in Nederland dan ook al enkele jaren aan het dalen. In 2011 dronk de gemiddelde Nederlander nog 102,6 liter frisdrank per jaar. In 2015 was dat nog maar 91,5 liter. CCEP Nederland haalt momenteel een derde van zijn omzet uit dranken met weinig of geen calorieën en dat gaat volgens het bedrijf enkel nog maar toenemen.

 

Coca-Cola wil tegen 2020 het aantal calorieën per 100 ml verkocht product terugdringen met 15 procent ten opzichte van 2012. Ook bij PepsiCo gaan ze in de toekomst minder suiker toevoegen aan de frisdranken.