Staking Ahold Delhaize VS takelt winst hevig toe

Stakers voor een supermarkt van Stop & Shop in de Verenigde Staten
Foto: Debbie Slizoski / Shutterstock.com

Ahold Delhaize stuurt een winstwaarschuwing uit: de operationele winst zal in 2019 lager uitvallen, weet de distributiegroep nu al. Dat komt door de staking bij de Amerikaanse dochterformule Stop & Shop.

 

Elf dagen staking

Halverwege april brak een staking uit bij Stop & Shop: meer dan 30.000 medewerkers legden elf dagen lang het werk neer omdat de directie fors in de kosten wil snijden, onder meer door de ziekteverzekeringen duurder te maken en zondagspremie af te schaffen. Van de 415 winkels bleven er 246 helemaal dicht.

 

Inmiddels zijn de stakingen net een dag voorbij, maar moederbedrijf Ahold Delhaize voelt de gevolgen: de operationele winstmarge zal dit jaar lager uitkomen dan in 2018, weet de supermarktgroep nu al. Vorig jaar klokte de winstmarge af op 4,1%.

 

Winst naar beneden toe bijgesteld

Ahold Delhaize rekende tot nu toe op een winsttoename van 7 tot 9% per aandeel, maar dat zou nu slechts tussen de 1 à 3% eindigen. De bedrijfswinst van Stop & Shop zelf wordt uiteraard eveneens hard getroffen: door de staking zou deze 90 tot 110 miljoen dollar (een kleine 100 miljoen euro) minder bedragen dan een jaar eerder. 

 

Verder blijven de resultaten van het eerste kwartaal weliswaar gevrijwaard en binnen de verwachtingen, zo bericht De Tijd. Ook de vrije kasstroom zou gewoon zoals verwacht op 1,8 miljard euro afklokken aan het eind van dit jaar.