Stakingen bij Carrefour en Mestdagh | RetailDetail

Stakingen bij Carrefour en Mestdagh

Stakingen bij Carrefour en Mestdagh
© RetailDetail

Heel wat werknemers van Belgische Carrefour-supermarkten hebben het werk neergelegd na het volgens hen "desastreuze" plan van de Franse groep én van franchiser Mestdagh.

 

Crisis bij Carrefour

Sommige hypermarkten zijn ook helemaal gesloten (waaronder Evere en Sint-Kruis bij Brugge), andere zijn ondanks de staking van het personeel wel open. Het gaat daarbij niet om een georganiseerde staking, beweert de socialistische vakbond BBTK/SETCa. De ontmoeting tussen directie en vakbonden is gisteren "stormachtig" verlopen, meent SETCa-vicevoorzitter Myriam Delmée: de directie heeft wel enkele dingen verduidelijkt, maar inhoudelijk geen millimeter toegegeven. In januari maakte de Franse keten bekend dat ze 1233 mensen zou afdanken, al is dat aantal inmiddels al wat afgezwakt.

 

Carrefour noemt bij monde van woordvoerder Baptiste van Outryve de staking "verrassend": "We begrijpen de emoties van het personeel, maar snappen niet waarom ze nu plaatsvinden. We zitten nog in volle onderhandeling en er is vooruitgang. Wij hebben ook al toegevingen gedaan", klinkt het. De staking zou nog een tijd kunnen duren, en ook andere supermarkten zouden zich erbij kunnen aansluiten. Zo zouden de winkels in Marche en Zinnik vrijdag en zaterdag dicht blijven. 

 

Woede bij Mestdagh

Bij Carrefour-franchiser Mestdagh zijn 20 van de 53 eigen supermarkten dicht, sommige al sinds maandag. Ook het logistiek centrum en het hoofdkantoor zijn dicht. "We laten de werknemers vrij kiezen of ze willen staken of niet, maar herinneren hen er wel aan dat ze zich niet laten uitputten door het loonverlies. We gaan iedereen vol energie nodig hebben voor de sociale onderhandelingen", klinkt het bij Danny Dubois van de christelijke vakbond.

 

Maandag maakte de groep bekend dat de economische omstandigheden drastische maatregelen vereisen. Ook al zou er geen enkele winkel dicht moeten, toch worden 450 banen geschrapt en vraagt de franchiser van de overblijvers meer flexibiliteit. 

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Ahold Delhaize start digitaal laboratorium in de VS

22/05/2018

De Amerikaanse tak van Ahold Delhaize richt een nieuw bedrijf op dat zich toespitst op digitale innovatie: Peapod Digital Labs wordt een laboratorium voor nieuwe strategieën op het gebied van digitalisering, e-commerce en personalisatie. 

Carrefour en Tencent openen hightechwinkel in Shanghai

22/05/2018

In het zopas geopende winkelconcept ‘Le Marché’, het eerste resultaat van het recente partnership tussen Carrefour en Tencent, kunnen klanten betalen via gezichtsherkenning aan onbemande check-outs.

Holland & Barrett wil veganistische winkels openen

17/05/2018

De Britse gezondheidsketen Holland & Barrett (in de Benelux vroeger Essenza) plant volledig veganistische winkels te openen. Dat is immers een trend waar de keten op moet inpikken, vindt CEO Peter Aldis.

Nestlé op dieet: snoeit verder in suiker, vet en zout

17/05/2018

Nestlé wil nog meer gaan snijden in de suiker-, zout- en vetgehaltes van zijn producten. Zo wil het voedingsconcern inspelen op de wereldwijde vraag naar gezondere voeding.

Jumbo opent zijn vierde Jumbo Foodmarkt

17/05/2018

Vijf jaar na de opening van de allereerste Jumbo Foodmarkt (in Breda), heeft Jumbo in de Utrechtse wijk Leidsche Rijn zijn vierde foodmarkt geopend. Het is meteen de grootste supermarkt van de regio Utrecht.

Analyse: Zes redenen waarom grote merken onder druk staan

17/05/2018

Wereldmerken ondervinden steeds meer concurrentie van kleine, lokale spelers. Volgens sommige waarnemers zijn de gouden jaren van de merken zelfs voorbij. Misschien voorbarig, maar enkele trends tekenen zich toch af.