Stakingen bij Carrefour en Mestdagh | RetailDetail

Stakingen bij Carrefour en Mestdagh

Stakingen bij Carrefour en Mestdagh
© RetailDetail

Heel wat werknemers van Belgische Carrefour-supermarkten hebben het werk neergelegd na het volgens hen "desastreuze" plan van de Franse groep én van franchiser Mestdagh.

 

Crisis bij Carrefour

Sommige hypermarkten zijn ook helemaal gesloten (waaronder Evere en Sint-Kruis bij Brugge), andere zijn ondanks de staking van het personeel wel open. Het gaat daarbij niet om een georganiseerde staking, beweert de socialistische vakbond BBTK/SETCa. De ontmoeting tussen directie en vakbonden is gisteren "stormachtig" verlopen, meent SETCa-vicevoorzitter Myriam Delmée: de directie heeft wel enkele dingen verduidelijkt, maar inhoudelijk geen millimeter toegegeven. In januari maakte de Franse keten bekend dat ze 1233 mensen zou afdanken, al is dat aantal inmiddels al wat afgezwakt.

 

Carrefour noemt bij monde van woordvoerder Baptiste van Outryve de staking "verrassend": "We begrijpen de emoties van het personeel, maar snappen niet waarom ze nu plaatsvinden. We zitten nog in volle onderhandeling en er is vooruitgang. Wij hebben ook al toegevingen gedaan", klinkt het. De staking zou nog een tijd kunnen duren, en ook andere supermarkten zouden zich erbij kunnen aansluiten. Zo zouden de winkels in Marche en Zinnik vrijdag en zaterdag dicht blijven. 

 

Woede bij Mestdagh

Bij Carrefour-franchiser Mestdagh zijn 20 van de 53 eigen supermarkten dicht, sommige al sinds maandag. Ook het logistiek centrum en het hoofdkantoor zijn dicht. "We laten de werknemers vrij kiezen of ze willen staken of niet, maar herinneren hen er wel aan dat ze zich niet laten uitputten door het loonverlies. We gaan iedereen vol energie nodig hebben voor de sociale onderhandelingen", klinkt het bij Danny Dubois van de christelijke vakbond.

 

Maandag maakte de groep bekend dat de economische omstandigheden drastische maatregelen vereisen. Ook al zou er geen enkele winkel dicht moeten, toch worden 450 banen geschrapt en vraagt de franchiser van de overblijvers meer flexibiliteit. 

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Eerste gezonde eetmuur in Amsterdam

13/07/2018

Eind augustus opent in de Kinkerstraat van Amsterdam de Health Food Wall. Goed nieuws voor de liefhebbers van gezonde voeding die een salade boven een kroket verkiezen.

Starbucks wil af van plastic rietjes

12/07/2018

De Amerikaanse koffieketen Starbucks doet vanaf 2020 plastic rietjes in de ban. Een kleine stap voor de koffiefan, maar een grote stap voor het milieu: de koffiegigant gebruikt immers wereldwijd zo’n miljard rietjes per jaar.

AB InBev in tandem met Turkse Efes op Russische markt

12/07/2018

Om het tanende succes op de Russische markt te counteren, heeft AB InBev zijn actitviteiten in het land van Vladimir Poetin ondergebracht in een joint venture met het Turkse Anadolu Efes.

Ondernemers akkoord met einde Emté

11/07/2018

De ondernemers van Emté hebben de overgang van hun keten naar Coop en Jumbo na een stemming goedgekeurd. Waarschijnlijk zullen alle partners de overeenkomst spoedig ondertekenen.

Jumbo Groep Holding stelt nieuwe directieleden aan

11/07/2018

Jumbo Groep Holding, het bedrijf achter supermarktketen Jumbo, maakte vandaag een aantal wissels bekend in de eigen directie. Jumbo België krijgt Peter Isaac als algemeen directeur, La Place neemt afscheid van Bart van den Nieuwenhof.

Pepsico dankt stijgende omzet aan snacks

10/07/2018

Dranken- en snackreus Pepsico boekte in het tweede kwartaal van dit jaar een lichte omzetstijging van 2,4%. Dat was echter niet te merken aan de nettowinst, die 14% lager uitviel als gevolg van de globale belastinglast.