Starbucks naar Europees Hof tegen beslissing Europa

Starbucks naar Europees Hof tegen miljoenenclaim Europa

Starbucks naar Europees Hof tegen miljoenenclaim Europa

Starbucks is niet van plan om zich zomaar neer te leggen bij de eis van Europa om 25,7 miljoen euro aan onterechte staatssteun terug te betalen. De Amerikaanse koffieketen is daarom naar het Europees Hof gestapt.

“Geen zorgvuldig en onpartijdig onderzoek”

Starbucks is al begin september naar het Europees Hof gestapt om het besluit van de Europese Commissie te laten vernietigen, maar het nieuws is pas nu bekend geworden en intussen bevestigd door een woordvoerder van het hoogste rechtsorgaan van Europa. Volgens Starbucks heeft de Deense eurocommissaris Vestager fouten gemaakt en haar beslissing onvoldoende onderbouwd. Volgens de advocaten van de koffieketen heeft de Commissie “geen zorgvuldig en onpartijdig” onderzoek verricht.

 

Het hele dispuut tussen Europa en Starbucks slaat op de periode 2008-2014. In die jaren maakte Starbucks gebruik van de inmiddels ‘beruchte’ Nederlandse belastingroute, waarbij de keten royalty’s die de ene dochteronderneming aan de andere betaalde, van de winst mocht aftrekken via een in Nederland gevestigde dochteronderneming. Volgens eurocommissaris Vestager is dat echter een flagrant geval van verboden staatssteun. Eerder tekende trouwens ook de Nederlandse staat al beroep aan tegen de beslissing. Wanneer de zaak voorkomt, is nog niet beslist.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Ahold Delhaize start digitaal laboratorium in de VS

22/05/2018

De Amerikaanse tak van Ahold Delhaize richt een nieuw bedrijf op dat zich toespitst op digitale innovatie: Peapod Digital Labs wordt een laboratorium voor nieuwe strategieën op het gebied van digitalisering, e-commerce en personalisatie. 

Carrefour en Tencent openen hightechwinkel in Shanghai

22/05/2018

In het zopas geopende winkelconcept ‘Le Marché’, het eerste resultaat van het recente partnership tussen Carrefour en Tencent, kunnen klanten betalen via gezichtsherkenning aan onbemande check-outs.

Holland & Barrett wil veganistische winkels openen

17/05/2018

De Britse gezondheidsketen Holland & Barrett (in de Benelux vroeger Essenza) plant volledig veganistische winkels te openen. Dat is immers een trend waar de keten op moet inpikken, vindt CEO Peter Aldis.

Nestlé op dieet: snoeit verder in suiker, vet en zout

17/05/2018

Nestlé wil nog meer gaan snijden in de suiker-, zout- en vetgehaltes van zijn producten. Zo wil het voedingsconcern inspelen op de wereldwijde vraag naar gezondere voeding.

Jumbo opent zijn vierde Jumbo Foodmarkt

17/05/2018

Vijf jaar na de opening van de allereerste Jumbo Foodmarkt (in Breda), heeft Jumbo in de Utrechtse wijk Leidsche Rijn zijn vierde foodmarkt geopend. Het is meteen de grootste supermarkt van de regio Utrecht.

Analyse: Zes redenen waarom grote merken onder druk staan

17/05/2018

Wereldmerken ondervinden steeds meer concurrentie van kleine, lokale spelers. Volgens sommige waarnemers zijn de gouden jaren van de merken zelfs voorbij. Misschien voorbarig, maar enkele trends tekenen zich toch af.