Steeds meer diefstallen babymelkpoeder

Steeds meer diefstallen babymelkpoeder

Het voorbije jaar zijn er bij de politie ongeveer 900 meldingen binnengekomen van dieven die in supermarkten babymelkpoeder wilden stelen. Een jaar eerder was er bijna geen enkele melding van zulke feiten.

Georganiseerde misdaad

Die diefstallen worden zelden voor eigen gebruik gepleegd: "Het zijn opkopers, helers die deze goederen van de winkeldieven afnemen. En daar verdienen de winkeldieven aan", aldus een politiewoordvoerder aan de NOS. Detailhandel Nederland vreest dat de 900 meldingen slechts het begin zijn: "Ze komen uit Oost-Europa, denken dat hier veel te halen valt", stelt secretaris winkelcriminaliteit Bert van Steeg.

 

Detailhandel Nederland hoopt dan ook dat de politie extra aandacht geeft aan het probleem. De politie laat in een reactie aan de NOS weten dat ze regelmatig overleg pleegt met de betrokkenen, om zo de diefstallen preventief te voorkomen.

 

Babymelkpoeder is vooral gewild in China, waar na een schandaal waardoor 300.000 kinderen ziek werden en zes het leven lieten, het vertrouwen in de lokale merken volledig is verdwenen. De prijzen liggen in China dan ook vijf tot zes keer hoger dan in Nederland. Naast de diefstallen wordt het babymelkpoeder ook in grote hoeveelheden opgekocht bij Nederlandse supermarkten, wat ze al heeft aangezet om beperkingen op te leggen op het aantal gekochte items.

Tags: