Steeds meer plaatsen zonder lokale supermarkt

Steeds meer plaatsen zonder lokale supermarkt

De afgelopen tien jaar is het aantal kleine supermarkten met vijfhonderd vestigingen afgenomen tot amper 1.400, zegt brancheorganisatie Vakcentrum. Daardoor zijn er steeds meer dorpen zonder eigen lokale supermarkt.

Te kleine marges

Waarschijnlijk zijn er nog meer lokale supermarkten verdwenen dan uit de cijfers blijkt: die nemen immers ook kleine supermarkten als AH to go op, die het aantal nog opkrikken. Zeker 140 dorpen zagen de afgelopen jaren hun lokale supermarkt verdwijnen.


"Als de Albert Heijn drieduizend pakjes boter verkoopt, dan pakken ze daar genoeg marge op. Wij verkopen dertig pakjes en verdienen daarop veel minder", zegt ondernemer Hans Japink aan de NOS."Je komt in een neerwaartse spiraal. De omzet is er niet meer."

 

Volgens Dirk Mulder, sectormanager food & retail van ING, zijn er wel nog manieren om lokaal een supermarkt te laten renderen. In sommige dorpen konden kleine supermarkten bijvoorbeeld nog gered worden dankzij de hulp van vrijwilligers. Ook kunnen kleine supermarkten zich nog redden door winkelformules samen te voegen, zodat ze klanten kunnen lokken met een breder assortiment.

Tags: