Steeds meer plaatsen zonder lokale supermarkt | RetailDetail

Steeds meer plaatsen zonder lokale supermarkt

Steeds meer plaatsen zonder lokale supermarkt

De afgelopen tien jaar is het aantal kleine supermarkten met vijfhonderd vestigingen afgenomen tot amper 1.400, zegt brancheorganisatie Vakcentrum. Daardoor zijn er steeds meer dorpen zonder eigen lokale supermarkt.

Te kleine marges

Waarschijnlijk zijn er nog meer lokale supermarkten verdwenen dan uit de cijfers blijkt: die nemen immers ook kleine supermarkten als AH to go op, die het aantal nog opkrikken. Zeker 140 dorpen zagen de afgelopen jaren hun lokale supermarkt verdwijnen.


"Als de Albert Heijn drieduizend pakjes boter verkoopt, dan pakken ze daar genoeg marge op. Wij verkopen dertig pakjes en verdienen daarop veel minder", zegt ondernemer Hans Japink aan de NOS."Je komt in een neerwaartse spiraal. De omzet is er niet meer."

 

Volgens Dirk Mulder, sectormanager food & retail van ING, zijn er wel nog manieren om lokaal een supermarkt te laten renderen. In sommige dorpen konden kleine supermarkten bijvoorbeeld nog gered worden dankzij de hulp van vrijwilligers. Ook kunnen kleine supermarkten zich nog redden door winkelformules samen te voegen, zodat ze klanten kunnen lokken met een breder assortiment.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Eerste gezonde eetmuur in Amsterdam

13/07/2018

Eind augustus opent in de Kinkerstraat van Amsterdam de Health Food Wall. Goed nieuws voor de liefhebbers van gezonde voeding die een salade boven een kroket verkiezen.

Starbucks wil af van plastic rietjes

12/07/2018

De Amerikaanse koffieketen Starbucks doet vanaf 2020 plastic rietjes in de ban. Een kleine stap voor de koffiefan, maar een grote stap voor het milieu: de koffiegigant gebruikt immers wereldwijd zo’n miljard rietjes per jaar.

AB InBev in tandem met Turkse Efes op Russische markt

12/07/2018

Om het tanende succes op de Russische markt te counteren, heeft AB InBev zijn actitviteiten in het land van Vladimir Poetin ondergebracht in een joint venture met het Turkse Anadolu Efes.

Ondernemers akkoord met einde Emté

11/07/2018

De ondernemers van Emté hebben de overgang van hun keten naar Coop en Jumbo na een stemming goedgekeurd. Waarschijnlijk zullen alle partners de overeenkomst spoedig ondertekenen.

Jumbo Groep Holding stelt nieuwe directieleden aan

11/07/2018

Jumbo Groep Holding, het bedrijf achter supermarktketen Jumbo, maakte vandaag een aantal wissels bekend in de eigen directie. Jumbo België krijgt Peter Isaac als algemeen directeur, La Place neemt afscheid van Bart van den Nieuwenhof.

Pepsico dankt stijgende omzet aan snacks

10/07/2018

Dranken- en snackreus Pepsico boekte in het tweede kwartaal van dit jaar een lichte omzetstijging van 2,4%. Dat was echter niet te merken aan de nettowinst, die 14% lager uitviel als gevolg van de globale belastinglast.