Stella Artois verlaat Jupille door stakingen

bePressPhotoAgency / Shutterstock.com

De brouwerij van Jupille is de productie van Stella Artois kwijt: AB InBev haalt het bier daar weg en verhuist het naar Saint-Louis in de VS. Reden: de medewerkers staken te veel.

 

Maand dicht

Er dreigen banen verloren te gaan in de Waalse brouwerij van Jupille. AB InBev stopt er met de productie van Stella Artois, dat er met name voor de Amerikaanse markt van de band rolde. Nu verhuist die productie naar Saint-Louis, in Missouri. Het betekent dat 29 vaste contracten en 58 tijdelijke jobs op de helling staan, op een totaal van 760 medewerkers.


De productie zal voortaan dus lokaler gebeuren en dat spaart 7.000 ton CO2 uit. Maar dat is niet de hoofdreden voor de verandering. “Er zijn te veel stakingen”, bevestigt AB InBev het onomwonden tegenover De Standaard. De bevoorrading kan daardoor niet voldoende worden gegarandeerd. “In de afgelopen vier jaar lag de brouwerij in totaal een maand stil vanwege stakingen. De vakbond grijpt te snel naar het stakingswapen in plaats van het sociaal overleg af te wachten”, aldus een woordvoerder.

 

Coronaconflict

In september brak in de brouwerij van Jupille nog een fikse staking uit: na de besmetting van een tiental medewerkers met het coronavirus vonden de vakbonden dat het personeel onvoldoende werd beschermd en dat de directie te laat had ingegrepen. Het escalerende conflict leidde tot tien dagen werkonderbreking, AB InBev die een deurwaarder stuurde en dreiging met boetes. 


Hoewel woordvoerder Laure Stuyck laat optekenen dat de vakbondsperikelen niet spelen in de brouwerijen van Leuven en Hoegaarden, deden magazijnmedewerkers daar in september nog mee uit solidariteit. “De verwijzing naar de stakingen is een voorwendsel. AB InBev voert wereldwijd een antivakbondsbeleid”, reageert Patrick Rehan van vakbond FGTB.