Sterft Amazon Go een stille dood?

Sterft Amazon Go een stille dood?
Shutterstock.com

De lancering van de eerste Amazon Go verkooppunten veroorzaakte veel ophef in de retailwereld en schiep ook grote verwachtingen. Maar sindsdien is het wel erg stil geworden rond de kassaloze gemakswinkels.

 

Vertraging

Amazon was oorspronkelijk van plan om 56 Go-filialen te openen tegen het einde van dit jaar en 156 tegen het einde van 2020. Maar tot op heden zijn er slechts 15 kassaloze winkels geopend, allemaal in grote stedelijke gebieden, schrijft RetailWire. 

 

De groeivertraging kan het gevolg zijn van tal van factoren, zoals onder andere de implementatiekosten, problemen met het opschalen van de technologie om meer klanten af te handelen of bezorgdheid over de lage acceptatiegraad van klanten buiten de stadscentra. Het is ook een hele uitdaging om geschikte panden te vinden dit soort supermarkten: de plafonds moeten hoog genoeg zijn om de camera's en sensoren te kunnen installeren die essentieel zijn voor de goede werking van de winkel.

 

Alternatieven

Ondertussen is Amazon ook getransformeerd. In 2017 kocht de e-commercegigant de supermarktketen Whole Foods en nam deze langzaam op in zijn universum. De verwachting was dat Amazon zijn Just Walk Out-technologie daar uiteindelijk zou implementeren. Maar intussen test het bedrijf al een nieuw biometrisch betaalsysteem, wat erop kan wijzen dat het geloof in de technologie van Amazon Go tanend is.


Het tempo waarmee Amazon nieuwe vestigingen van Whole Foods opent, bewijst in elk geval dat het traditionele distributiemodel nog niet verouderd is.