Sterke tweede jaarhelft stuwt Danone in 2017 | RetailDetail

Sterke tweede jaarhelft stuwt Danone in 2017

Sterke tweede jaarhelft stuwt Danone in 2017
Shutterstock

Danone heeft het boekjaar 2017 kunnen afsluiten met een vergelijkbare groei van 2,5%, die het vooral te danken heeft aan een sterke tweede jaarhelft. Daarin ging de vergelijkbare omzet er met 4,2% op vooruit.

 

Whitewave

De omzet van het Franse zuivelbedrijf kwam in 2017 uit op 24,68 miljard euro, een groei van 12,5% ten opzichte van een jaar eerder. Die grote groei is vooral te danken aan de overname van WhiteWave, waarmee Danone ook Alpro in handen kreeg. De operationele winst maakte een sprong van 27,7% naar 3,7 miljard euro, terwijl de nettowinst van 1,72 miljard euro naar 2,45 miljard euro steeg (+42,6%).

 

“In 2017 heeft Danone opnieuw de kracht van zijn portfolio getoond”, meent CEO Emmanuel Faber: “Ondanks een moeilijke markt en de stijgende kosten, hebben we sterke jaarresultaten neergezet. We beginnen 2018 met sterkere funderingen en ik heb er vertrouwen in dat we op weg zijn om onze ambities voor 2020 te realiseren.”

 

Zwakke zuivelafdeling

De zuivelafdeling van Danone heeft er nochtans niet het beste jaar opzitten, met een vergelijkbare omzetdaling van 1,3% en een volumedaling van 6,1%. Dat was vooral te wijten aan zwakke prestaties in Europa. Die magere resultaten werden goedgemaakt bij ‘Specialized Nutrition’ en de verkoop van water: bij die eerste steeg de omzet met 9,3% en het volume met 3%, terwijl de verkoop van water steeg met 4,7% in omzet en met 1,4% in volume.

 

De omzetgroei werd volledig gehaald buiten Europa en Noord-Amerika, want daar daalde de omzet met 1,2% en kreeg het volume een tik van 1,1%. In de rest van de wereld daalde het volume ook met 1,3%, maar was er toch sprake van een omzetstijging van 7,1%.

 

Danone verkocht onlangs nog een groot deel van zijn aandelen in Yakult, waardoor het aandeel in het Japanse bedrijf daalde van 21 naar 7%. De opbrengst, ongeveer 1,4 miljard euro, zal gebruikt worden om ergens anders te investeren.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Multinationals gebuisd voor gezonde voeding

24/05/2018

Voedingsmultinationals leveren nog te weinig inspanningen om hun producten gezonder te maken, zegt de Access to Nutrition Foundation. Nestlé, Unilever en Danone behoren tot de besten van de klas.  

Ahold Delhaize start digitaal laboratorium in de VS

22/05/2018

De Amerikaanse tak van Ahold Delhaize richt een nieuw bedrijf op dat zich toespitst op digitale innovatie: Peapod Digital Labs wordt een laboratorium voor nieuwe strategieën op het gebied van digitalisering, e-commerce en personalisatie. 

Carrefour en Tencent openen hightechwinkel in Shanghai

22/05/2018

In het zopas geopende winkelconcept ‘Le Marché’, het eerste resultaat van het recente partnership tussen Carrefour en Tencent, kunnen klanten betalen via gezichtsherkenning aan onbemande check-outs.

Holland & Barrett wil veganistische winkels openen

17/05/2018

De Britse gezondheidsketen Holland & Barrett (in de Benelux vroeger Essenza) plant volledig veganistische winkels te openen. Dat is immers een trend waar de keten op moet inpikken, vindt CEO Peter Aldis.

Nestlé op dieet: snoeit verder in suiker, vet en zout

17/05/2018

Nestlé wil nog meer gaan snijden in de suiker-, zout- en vetgehaltes van zijn producten. Zo wil het voedingsconcern inspelen op de wereldwijde vraag naar gezondere voeding.

Jumbo opent zijn vierde Jumbo Foodmarkt

17/05/2018

Vijf jaar na de opening van de allereerste Jumbo Foodmarkt (in Breda), heeft Jumbo in de Utrechtse wijk Leidsche Rijn zijn vierde foodmarkt geopend. Het is meteen de grootste supermarkt van de regio Utrecht.