Sterkste groei voor FMCG in zes jaar | RetailDetail

Sterkste groei in zes jaar voor FMCG

Sterkste groei in zes jaar voor FMCG

Het bedrag dat Europese consumenten aan boodschappen hebben besteed, is in het laatste kwartaal van 2017 met 4,4% gestegen – de hoogste stijging sinds begin 2012. In de Benelux staan de volumes nog wel onder druk.


Prijskloof

De groei van de bestedingen met 4,4% is het gevolg van een volumestijging met 1,8% en een stijging van de prijzen met 2,6%, zo heeft Nielsen berekend op basis van de data van foodretailers in 21 Europese landen. In België stegen de prijzen in het vierde kwartaal met 2,1%, terwijl de volumes daalden met 0,3%, wat betekent dat de totale FMCG-markt steeg met + 1,8%. In Nederland stegen de prijzen met 3,2% terwijl de volumes daalden met 0,3%, wat leidde tot een groei met 2,9%. 


“De Belgische FMCG-markt groeide met 1,3% over het hele jaar 2017, wat trager is dan de groei van het bbp, en de volumes daalden licht,” zegt Pedro Lima, Managing Director van Nielsen Benelux. “De FMCG-prijskloof met de buurlanden is de afgelopen 15 jaar groter geworden ten opzichte van de buurlanden, waardoor grensoverschrijdende concurrentie is ontstaan. Meer dan de helft (57%) van de ondervraagde Belgen zegt dat ze zijn overgestapt op goedkopere merken om te besparen op huishoudelijke uitgaven.”
 

Turkije noteerde de sterkste groei (+ 16,8%), gevolgd door Hongarije (+ 8,2%) en Slowakije (+ 7,5%). Daarentegen hadden Zwitserland (+ 1,6%), Finland (+ 1,7%) en België (+ 1,8%) de zwakste groei. Het groeipercentage van Spanje (+ 5,3%) was het hoogst van de vijf grootste West-Europese markten, gevolgd door het VK (+ 4,0%), terwijl Frankrijk de laagste groei onder deze groep had (+ 2,8%).

 

Sterke lokale merken

Volgens Nielsen zijn de vooruitzichten positief. “Na een paar moeilijke jaren, zagen we in 2017 een dynamische economische omgeving in Europa met een positief consumentenvertrouwen en recordopbrengsten in verschillende landen,” zegt Olivier Deschamps, Senior Vice President Retailer Services Europe. “Dit heeft bijgedragen aan een sterk jaar voor de supermarkten, wat opmerkelijk is als je bedenkt dat consumenten op zoek gaan naar de beste deals en een grotere voorkeur vertonen voor de discounters.”
 

“Een van de redenen voor deze groei zit ‘m in de prestaties van lokale merken ten opzichte van de leidende internationale spelers. Ze kapitaliseren op de heropleving van 'lokale trots' en spelen in op de vraag van consumenten en retailers naar premium, lokale merken. Hier speelt met name de focus op gezondheid en welzijn, met groei voor biologische en additievenvrije producten. Gezondheid is nu een van de twee grootste zorgen van de Europeanen.”
 

“Twee aandachtsgebieden in het bijzonder om op te letten zijn e-commerce en private label. Retailers blijven hun eigen merken vernieuwen, upgraden en investeren in marketing om in te spelen op consumentenbehoeften met goede kwaliteit aan competitieve prijzen.”
 

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Nog flink wat groeipotentieel voor discounters in West-Europa

16/07/2018

Ondanks overbewinkeling in heel wat Europese markten plannen discounters tegen 2023 tien miljoen vierkante meter bijkomende winkeloppervlakte op het continent. Ook in zogenaamd verzadigde markten als de Duitse en de Britse liggen er mooie groeikansen, meent LZ Retailytics.

Delhaize-café siert hoofdkantoor Ahold Delhaize

16/07/2018

Sinds kort is het merk Delhaize sterker aanwezig op het hoofdkantoor van Ahold Delhaize in Zaandam: de retailer opende er een café dat versierd is met stukken uit de rijke geschiedenis van De Leeuw.

Eerste gezonde eetmuur in Amsterdam

13/07/2018

Eind augustus opent in de Kinkerstraat van Amsterdam de Health Food Wall. Goed nieuws voor de liefhebbers van gezonde voeding die een salade boven een kroket verkiezen.

Starbucks wil af van plastic rietjes

12/07/2018

De Amerikaanse koffieketen Starbucks doet vanaf 2020 plastic rietjes in de ban. Een kleine stap voor de koffiefan, maar een grote stap voor het milieu: de koffiegigant gebruikt immers wereldwijd zo’n miljard rietjes per jaar.

AB InBev in tandem met Turkse Efes op Russische markt

12/07/2018

Om het tanende succes op de Russische markt te counteren, heeft AB InBev zijn actitviteiten in het land van Vladimir Poetin ondergebracht in een joint venture met het Turkse Anadolu Efes.

Ondernemers akkoord met einde Emté

11/07/2018

De ondernemers van Emté hebben de overgang van hun keten naar Coop en Jumbo na een stemming goedgekeurd. Waarschijnlijk zullen alle partners de overeenkomst spoedig ondertekenen.