Stopt Amazon Deliveroo stiekem geld toe?

Hadrian / Shutterstock.com

Amazon zou Deliveroo cash toestoppen, net terwijl de Britse concurrentiewaakhond de banden tussen de twee bedrijven onderzoekt. Amazon wil een half miljard euro investeren in de maaltijdkoerier, maar dat mag misschien niet.

 

Te sterke combinatie?

De investering van Amazon in de maaltijdbezorger Deliveroo is het onderwerp van controverse in Groot-Brittannië: de Britse concurrentiewaakhond heeft een onderzoek geopend naar de deal, omdat de autoriteit vreest voor oneerlijke concurrentie in de markt. Tot er ten laatste op 11 juni een uitspraak komt, heeft de waakhond de investering tijdelijk bevroren.

 

Het Amerikaanse platform wil een belang van 575 miljoen dollar nemen in Deliveroo, om zo een sterke combinatie in voedselbezorging te vormen. Amazon heeft met Prime Now nu al voet aan wal in de Britse bezorging van boodschappen, maar wil daar ook nog bereide maaltijden aan toevoegen.

 

Lening om te overbruggen

Deliveroo heeft het verse kapitaal echter dringend nodig, laten insiders weten aan Bloomberg. Het bedrijf zou daarom uitgerekend bij Amazon geld lenen in afwachting van het verdict. Hoeveel cash de Amerikanen zouden toestoppen, wordt niet gezegd, maar nu zou de maaltijdkoerier toch alvast verder kunnen tot de bewuste 11 juni. Als de overname dan groen licht krijgt, wordt de lening omgezet in aandelen.

 

Hoewel geen van beide bedrijven de berichten bevestigen of ontkennen, beklemtoont Amazon in een reactie wel dat het niks verkeerd doet in de ogen van de Britse concurrentiewaakhond. Dat is enigszins twijfelachtig: de bedrijven hadden namelijk opdracht gekregen om in tussentijd van elkaar weg te blijven, en dus ook geen nieuwe overeenkomsten zoals een lening te sluiten.

 

Beide partijen hopen in ieder geval in de toekomst samen te kunnen werken, aangezien de concurrentie zowel in de maaltijdbezorging als de boodschappenlevering toeneemt. Voor Amazon betekent de overname van Ocado door Marks & Spencer een kaper op de kust, terwijl de fusie tussen Takeaway.com en Just Eat een grote rivaal creëert voor Deliveroo. Amazons eerdere poging om een eigen maaltijddienst op te richten, draaide op een sisser uit.