Strengere controles supermarktleveranciers

Strengere controles supermarktleveranciers

Supermarkten gaan hun leveranciers strenger controleren. Daarover zijn donderdag afspraken gemaakt met het Centraal Bureau Levenshandel (CBL)

Misstanden

Aanleiding hiervoor zijn de vele recente voedselschandalen. Directeur Marc Jansen van CBL zegt een eind te willen maken aan de stroom onaangename verrassingen over misstanden in de voedselketen, meldt Nuzakelijk.nl.

 

Leveranciers kunnen daarom intensievere controles verwachten. Hierbij wordt bijvoorbeeld gekeken of er in verpakkingen zit wat het etiket vermeldt en of de financiële huishouding op orde is. Daarbij zijn ze verplicht zich te houden aan de standaarden van de Global Food Safety Initiative (GFSI), een internationale non-profitorganisatie die als doel heeft wereldwijde standaarden in de voedselindustrie te implementeren.

 

Eisen

Verder moeten leveranciers duidelijk maken waar de ingrediënten van huismerken vandaan komen. Ook zijn supermarkten en foodservicebedrijven verplicht om producten en leveranciers te rangschikken op risicokans.

 

Mocht er een misstand aan het licht komen, dan eist het CBL dat informatie over leveranciers wordt uitgewisseld in geval van verdenking of overtreding van de afspraken. Autoriteiten als de NVWA, Fiod en Interpol kunnen daardoor meer, betere en actuelere informatie verstrekken aan supermarkten en foodservices

Tags: