Supermarkten maken zich sterk in CARVE voor minder voedselverspilling | RetailDetail

Supermarkten maken zich sterk in CARVE voor minder voedselverspilling

Supermarkten maken zich sterk in CARVE voor minder voedselverspilling

Supermarkten maken zich samen met andere bedrijven in de voedselketen in het innovatieproject CARVE sterk voor minder voedselverspilling. Dit jaar zijn er pilots bij Albert Heijn, Jumbo en Plus. Ook Royal A-ware, Iglo, Sonneveld Group BV, Arla en Royal Friesland-Campina doen mee in pilots. 

 

 

Bestelsystemen optimaliseren

De deelnemende bedrijven in de keten gaan vier jaar lang aan de slag met kennis, instrumenten en beslismodellen. Onderwerpen die in de pilots aan bod komen, zijn onder meer optimalisatie van bestelsystemen tussen fabrikanten en retailers, het terugbrengen van reststromen in de keten door hoogwaardig hergebruik en vermindering van de verspilling in huishoudens door productontwikkeling.

 

Vanuit die pilots wordt dan binnen CARVE een toolbox ontwikkeld, waarmee bedrijven de preventie en reductie van voedselverspilling als doelstelling kunnen integreren in hun bedrijfsvoering, organisatie en supply chain.

 

De aanpak van verspilling ligt nu immers vaak op het bord van de duurzaamheidsafdeling van een bedrijf. Het is van belang dat dit ook een aandachtspunt is in productontwikkeling, inkoop, productie, sales, logistiek en marketing, vinden de initiatiefnemers van CARVE. Ook een betere samenwerking en communicatie tussen ketenpartners zou noodzakelijk zijn voor minder voedselverspilling.

 

 

CARVE: het project

Innovatieproject CARVE (Across supply Chain Action program Reduction of food waste, improved Valorisation & Resource Efficiency) is opgezet door Wageningen UR en de Alliantie Verduurzaming Voedsel. Dit samenwerkingsverband van land- en tuinbouw (LTO Nederland), voedingsindustrie (FNLI), levensmiddelenhandel (CBL), catering (Veneca) en Koninklijke Horeca Nederland heeft als doel het verduurzamen van de voedselketen.

 

 

CARVE is daarbij een meerjarig publiek-privaat samenwerkingsproject met cofinanciering vanuit de Topsector Agri&Food en maakt onder andere gebruik van de denk- en beslismodellen die het Top Institute Food & Nutrition (TIFN) heeft ontwikkeld voor optimalisatie van ketens. Deze projecten voor het verduurzamen van productie- en distributieketens werden gefinancierd door de overheid en CBL en FNLI.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Ahold Delhaize start digitaal laboratorium in de VS

22/05/2018

De Amerikaanse tak van Ahold Delhaize richt een nieuw bedrijf op dat zich toespitst op digitale innovatie: Peapod Digital Labs wordt een laboratorium voor nieuwe strategieën op het gebied van digitalisering, e-commerce en personalisatie. 

Carrefour en Tencent openen hightechwinkel in Shanghai

22/05/2018

In het zopas geopende winkelconcept ‘Le Marché’, het eerste resultaat van het recente partnership tussen Carrefour en Tencent, kunnen klanten betalen via gezichtsherkenning aan onbemande check-outs.

Holland & Barrett wil veganistische winkels openen

17/05/2018

De Britse gezondheidsketen Holland & Barrett (in de Benelux vroeger Essenza) plant volledig veganistische winkels te openen. Dat is immers een trend waar de keten op moet inpikken, vindt CEO Peter Aldis.

Nestlé op dieet: snoeit verder in suiker, vet en zout

17/05/2018

Nestlé wil nog meer gaan snijden in de suiker-, zout- en vetgehaltes van zijn producten. Zo wil het voedingsconcern inspelen op de wereldwijde vraag naar gezondere voeding.

Jumbo opent zijn vierde Jumbo Foodmarkt

17/05/2018

Vijf jaar na de opening van de allereerste Jumbo Foodmarkt (in Breda), heeft Jumbo in de Utrechtse wijk Leidsche Rijn zijn vierde foodmarkt geopend. Het is meteen de grootste supermarkt van de regio Utrecht.

Analyse: Zes redenen waarom grote merken onder druk staan

17/05/2018

Wereldmerken ondervinden steeds meer concurrentie van kleine, lokale spelers. Volgens sommige waarnemers zijn de gouden jaren van de merken zelfs voorbij. Misschien voorbarig, maar enkele trends tekenen zich toch af.