"Supermarkten mogen niet profiteren van boycot Rusland"

"Supermarkten mogen niet profiteren van boycot Rusland"

LTO Nederland roept supermarkten op om niet te profiteren van de boycot van Rusland op groenten, fruit, vlees, vis en zuivel uit het buitenland. Landbouwers vrezen immers dat ze lagere prijzen zullen willen afdingen door de verkleinde raag.

Opkoopfonds

Rusland heeft een importstop ingevoerd op een reeks landbouwproducten uit Europa, als reactie op de economische sancties die tegen Rusland zijn uitgevaardigd, omdat het de Oekraïense rebellen steunt. Landbouwers vrezen nu dat ze dumpprijzen zullen moeten hanteren om van hun producten af te geraken. Albert Jan Maat, voorzitter van LTO Nederland en tevens voorzitter van de Europese boeren- en tuindersorganisatie COPA COGECA, roept Nederlandse supermarkten op om geen lagere prijzen te hanteren.

 

Hij dringt er bij de Europese Commissie ook op aan om een opkoopfonds in te stellen om de prijzen op niveau te houden. "Dit fonds moet voorkomen dat de prijs keldert omdat agrariërs hun producten niet meer kunnen afzetten", zegt hij. Ter vergelijking: toen Rusland de grenzen enkele jaren geleden sloot bij het uitbarsten van de EHEC-bacterie, daalde de prijs van een komkommer van 20 cent naar 2 cent.

 

Rusland is een grote afzetmarkt voor de landbouwers uit de Europese Unie. In 2013 exporteerden ze voor een bedrag van in totaal twee miljard euro. 800 miljoen euro daarvan ging richting Nederland.

Tags: