Supermarkten Plus en Coop bundelen de krachten

Shutterstock.com

De supermarktketens Plus en Coop smelten samen en gaan verder onder de naam Plus. Het fusiebedrijf wordt de op twee na grootste supermarktformule van Nederland, na Albert Heijn en Jumbo.

 

Vijf miljard omzet

De nieuwe combinatie zal met 550 winkels een omzet draaien van vijf miljard euro. Daarmee wordt het bedrijf de derde supermarktketen van Nederland, met een marktaandeel van 10%. Albert Heijn en Jumbo hebben een marktaandeel van respectievelijk 35% en 21,5%.

 

De hoofdzetel van het fusiebedrijf komt in Utrecht, waar nu al het hoofdkantoor van Plus gevestigd is. Door de samenvoeging van de activiteiten zal een nog onbekend aantal banen verdwijnen.

 

Schaalvergroting

Plus en Coop verwachten dat ze door de fusie jaarlijks een vijftigtal miljoen euro kunnen besparen. Dat geld willen ze investeren in het winkelnetwerk en de online activiteiten, schrijft de NOS.

 

Begin volgend jaar zou de fusie afgerond worden, al moeten zowel de mededingingsautoriteiten als de leden van beide coöperaties nog instemmen met de samensmelting. Ook na eenwording zal het nieuwe Plus een coöperatie blijven.