Supermarkten scoren met duurzaamheidskeurmerk

Supermarkten scoren met duurzaamheidskeurmerk

Supermarkten scoren met de verkoop van producten met een duurzaamheidskeurmerk. De totaalomzet van deze producten groeit dit jaar met 8% naar ruim 2 miljard euro, maakt het CBL bekend.

Vooral vis, eieren en koffie, thee of chocola

De omzet van producten met een duurzaamheidslabel is goed voor 8,2% aandeel in de gemeten productgroepen. De hoogste omzetaandelen voor keurmerken gelden in vis (39%), eieren (35%) en koffie/thee/chocola (25%).

 

Dit blijkt uit cijfers tot en met week 36 van 2015 van onderzoeksbureau IRI. Het bureau monitorde in opdracht van een consortium van brancheorganisaties en keurmerkhouders de omzetontwikkeling van producten met een keurmerk en een duurzaamheidsclaim.

 

Het samenwerkingsverband heeft de krachten gebundeld om de markt en achterban te voorzien van adequate informatie om de marktontwikkeling verder te ondersteunen. Het consortium bestaat naast het CBL uit ASC, COV, FNLI, MSC, Stichting Beter Leven keurmerk en Stichting Bionext.

 

Absolute omzet biologisch het grootst

De absolute omzet in producten met een keurmerk groeit met die 8% sneller dan de totale supermarktomzet; deze wordt geschat op 2,5% groei. Biologisch neemt gemeten in omzet het grootste deel voor haar rekening, gevolgd door Beter Leven-keurmerk en UTZ. 

 

Van alle productgroepen heeft de categorie houdbaar (koffie, thee, chocola, rijst, etc.) de grootste omzet in duurzamere producten, gevolgd door vlees. De omzetgroei in duurzamere keurmerken voor vers vlees daalt licht. Vleeswaren vertonen daarentegen flinke groei met 30%. 

 

 

Van alle keurmerken vertoont biologisch als grootste groep een mooie omzetgroei van 15%. Beter Leven-keurmerk, het belangrijkste keurmerk in vlees, groeit dit jaar in totaal met 6,3%. Binnen de productgroep vis is MSC het belangrijkste keurmerk en dit groeit met 3,9%.

 

Monitor voor verduurzamen voedsel in ontwikkeling

De omzetcijfers zijn gebaseerd op de database van marktonderzoeksbureau IRI, met daarin omzetgegevens van alle supermarkten behalve Lidl en Aldi. Deze monitor beperkt wel zich tot de inventarisatie van de voor de consument zichtbare onafhankelijke keurmerken. Andere duurzamere initiatieven werden hier buiten beschouwing gelaten. 

 

Het consortium en IRI hebben naar eigen zeggen al veel werk verzet om te komen tot betrouwbare data en een gedetailleerder inzicht in duurzaamheidskeurmerken. Vanaf 2016 wil het consortium met de overheid ook nog een integrale monitor ontwikkelen om verduurzaming van voedsel in de markt en ketens te monitoren, naast zichtbare keurmerken.

Tags: