Supermarktketens nemen E-nummers in het vizier

Supermarktketens nemen E-nummers in het vizier

Supermarktketen Carrefour heeft een zestigtal additieven ‑ de beruchte E-nummers ‑ verboden in haar huismerken. Ook Lidl en Delhaize willen het gebruik verminderen. Nochtans worden die additieven door Europa als ‘veilig’ bestempeld.

Carrefour schrapt zestigtal E-nummers

Carrefour kondigde deze week aan dat het een zestigtal E-nummers (doorgaans kleurstoffen en bewaarmiddelen) bant uit zijn producten onder huismerk. “Wij hadden al een lijst van additieven die we niet meer in onze producten willen”, zegt woordvoerder Baptiste Van Outryve in Het Nieuwsblad. “Daar zijn nu zestig E’s bijgekomen.” Onder meer E226, een conserveermiddel, en E479B, een antischuimmiddel, staan op de lijst. De keten nam die beslissing op basis van “eigen onderzoek en dat van andere specialisten”.

 

Van bepaalde E-nummers wordt vermoed dat ze gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken, al is daar in nagenoeg geen enkel geval echt doorslaggevend bewijs voor en bestempelt het Europese Agentschap voor Voedselveiligheid (EFSA) de meeste dan ook als ‘veilig’. “Maar de wil van de klant speelt ook mee. En die vertrouwt de E's niet”, klinkt het bij Carrefour.

 

Wetenschappelijke wereld sceptisch

De wetenschappelijke wereld heeft het niet zo begrepen op de maatregel. Jan Delcour, professor levensmiddelentechnologie aan de KU Leuven, wijst erop dat “de toevoeging van additieven aan een strenge regelgeving onderworpen” is. En in Het Nieuwsblad noemt zijn UGent-collega Bruno De Meulenaer die beslissing zelfs “onzinnig en hypocriet”: “Als je evenwichtig eet, is er aan die E's geen enkel risico verbonden. Die stoffen zijn net grondig gecontroleerd door Europa. Door zo'n verbod zaaien de supermarkten nodeloos paniek."

 

Bovendien vreest professor De Meulenaer, die tevens expert is bij de Hoge Gezondheidsraad, dat producenten geneigd zullen zijn andere stoffen te zoeken als additieven, “die dan net ontsnappen aan die Europese controle. Een gevaarlijke evolutie”, zo vindt hij.