Takeaway.com doet formeel bod op Just Eat

Takeaway.com doet formeel bod op Just Eat
Shutterstock.com

Maaltijdbezorger Takeaway.com heeft een formeel bod uitgebracht op branchegenoot Just Eat. Beide bedrijven hadden al een akkoord op managementniveau omtrent een fusie, maar via het formele bod willen ze de aandeelhouders meer zekerheid geven en die andere gegadigde, investeerder Prosus, de pas afsnijden.

 

Ongewijzigde voorwaarden, meer zekerheid

De voorwaarden van de eerdere deal veranderen in feite niet: Takeway.com biedt nog steeds 0,09744 aandelen van het nieuwe bedrijf per aandeel Just Eat. Wel maakt Takeaway.com (met de steun van Just Eat) de switch van een akkoord op managementniveau (‘scheme of arrangement’) naar een formeel bod (‘recommended offer’). Dat moet de aandeelhouders van Just Eat meer zekerheid geven dat de deal ook daadwerkelijk uitgevoerd wordt.

 

Bij een ‘scheme of arrangement’ is naast de goedkeuring van 75% van de aandeelhouders ook altijd de tussenkomst van de rechtbank noodzakelijk. Bij een ‘offer’ is dat niet het geval, en Quotenet.nl wijst er bovendien op dat Takeaway.com nu zelfs een vijandig bod zou kunnen doen, mocht het bedrijf dat nodig achten. In een ‘scheme of arrangement’ is dat uitdrukkelijk verboden.

 

Overnamestrijd

Dat Takeaway.com de structuur van de deal heeft aangepast, is uiteraard een reactie op het vijandige bod dat Prosus enkele weken geleden deed op Just Eat. Het bod van Prosus ligt niet alleen beduidend hoger, maar is bovendien volledig in cash in plaats van in aandelen. Niettemin geeft het bestuur van Just Eat vooralsnog de voorkeur aan een fusie met Takeaway.com.

 

"Wij geloven dat het fusiebedrijf haar aandeelhouders een toekomstige waarde biedt die veel hoger ligt dan die van Just Eat en Takeaway.com afzonderlijk, en zeker hoger ligt dan het recente contante bod van Prosus. Met deze overstap bieden we extra dealzekerheid aan de aandeelhouders van Just Eat", aldus Jitse Groen, CEO van Takeaway.com.