Tankstationreus favoriet voor overname Asda

Hoofdkantoor van EuroGarages in het Verenigd Koninkrijk
Foto: Big Trev / Shutterstock.com

De Britse supermarktketen Asda komt wellicht in handen van de tankstationuitbater EG-groep. Met steun van investeerder TDR Capital biedt de overnamekandidaat 6,5 miljard pond voor de derde grootste foodretailer van het Verenigd Koninkrijk.

 

Uitbreiding met tankshops

TDR Capital en tankstationgroep EG zouden aan de leiding liggen in de race om Asda, de derde grootste supermarktketen van het Verenigd Koninkrijk. Samen hebben ze een bod van 6,5 miljard pond (7,12 miljard euro) uitgebracht op de retailer, zo bericht The Guardian. Dat is meer dan een eerder, concurrerend bod van privé-investeerder Apollo Global Management.


Asda-eigenaar Walmart heeft de bieder bovendien tot favoriet uitgeroepen, omdat het potentieel tot synergieën ziet in de overname. EG zou namelijk tankstations kunnen installeren op de parkings van de supermarkten, terwijl Asda ook tankshops zou kunnen uitbaten. Eerder deze maand kondigde Asda – al dan niet toevallig – al plannen aan om drie gemakswinkels te testen in samenwerking met EG Group. 


EG (voluit EuroGarages) is een grote, internationale speler in de markt, die in 2001 werd opgericht in de buurt van Manchester. De broers Mohsin en Zuber Issa, zonen van Indische migranten, openden er toen hun eerste benzinestation. Vandaag is de groep, na een fusie met de EFR Group in 2016, naar schatting 10 miljard pond waard. De gebroeders Issa bezitten elk nog een kwart van de groep, de andere helft is eigendom van investeerdersgroep TDR. 

 

Voorkeur boven onlinestrategie

Als EG het winnende bod uitbrengt, riskeert de overname evenwel aanleiding te geven tot een onderzoek van de concurrentiewaakhond. Dat zou Walmart een doorn in het oog zijn, want de Amerikaanse hypermarktgigant zag vorig jaar al een poging om Asda te verkopen aan Sainsbury’s mislukken door tegenkanting van de Britse concurrentie-autoriteit.


Tegenstrever Apollo, die voor de deal samenwerkt met Rob Templeman, de vroegere baas van Debenhams, zou echter een minder interessante piste vormen omdat de overname een verhoging van de schuldenlast zou inhouden. De overnamekandidaat wil vooral investeren in online expansie. Het is niettemin mogelijk dat Apollo nog een tegenbod voorbereidt. 


De derde kandidaat, privé-investeerder Lone Star Funds met de steun van voormalige Asda-topman Paul Mason, viel vorige week al uit de boot omdat de kandidaat te laag bood. Walmart is bij het kiezen van een overnemer weliswaar op zoek naar meer dan alleen de beste prijs, want de retailreus wil een minderheidsbelang houden en hoopt de Britse dochter ooit nog naar de beurs te brengen. Mogelijk wordt al deze week een overeenkomst aangekondigd.