Tekort aan hop en gerst kan probleem worden voor brouwers | RetailDetail

Tekort aan hop en gerst kan probleem worden voor brouwers

Tekort aan hop en gerst kan probleem worden voor brouwers
http://www.shutterstock.com/nl/pic-213620557/stock-photo-hop-cone-with-beer.html?src=fGaS7L4Sa_fai59z18yGnw-1-4

De stijgende populariteit van speciaalbieren heeft er voor gezorgd dat de vraag naar hop in 2015 op het hoogste niveau ooit lag. Tegelijk is de oogst met 40% gedaald, waardoor de prijzen flink de hoogte zijn in gegaan.

Investeringen nodig

Dat is echter niet het enige probleem voor bierbrouwers, want de komende jaren kan er ook een tekort van brouwersgerst ontstaan, zegt Rabobank in het rapport ‘A revolution is brewing’. Volgens Rabobank zijn er drie redenen voor een mogelijk tekort aan brouwersgerst.

 

“Ten eerste het huidige krappe aanbod in combinatie met een verwachte 14% groei van de vraag. Daarnaast beschouwen boeren gerst als een riskant gewas om te verbouwen, en zijn de premiums zeer volatitiel, waardoor ze alleen gerst verbouwen als de premium hoog genoeg is. Bovendien vragen brouwers steeds meer om verschillende soorten gerst, nu speciaalbieren zo in trek zijn. Productie en consumptie zijn op dit moment bijna gelijk aan elkaar, waardoor er weinig ruimte is voor tegenvallende oogsten”, zegt Rabobank-analist Ciska van den Berg.

 

De bank verwacht dat de vraag naar brouwersgerst met 14% zal stijgen de komende vijf jaar, vanwege een stijgende wereldbevolking en het feit dat steeds meer mensen zich speciaalbieren kunnen veroorloven. Ook de populariteit van die speciaalbieren, die vier tot zeven keer zoveel mout nodig hebben als een gewoon bier, draagt bij tot de stijgende vraag. Bovendien is de markt sterk gefragmenteerd geraakt.

 

Rabobank is van mening dat er wereldwijd zal moeten geïnvesteerd worden in de moutindustrie. Daarbij zullen brouwers ook goede contracten moeten afsluiten met de producenten, om langs beide kanten meer zekerheid in te bouwen.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Carrefour gaat So.bio met overname Franse bioketen

20/07/2018

Carrefour onthult zijn biologische ambities met de overname van So.bio, een lokale bioketen met acht winkels in het zuidwesten van Frankrijk. De keten wil graag nationale dekking krijgen.

Meer omzet, minder winst voor Sligro

19/07/2018

In de eerste helft van het jaar steeg de omzet van Sligro Food Group met 11% tot 1,1 miljard euro, maar de nettowinst daalde van 26 miljoen naar 25 miljoen euro.

Illy wordt opgevrijd door Douwe Egberts en Nestlé

18/07/2018

Er komt voorlopig geen einde aan de consolidatiebewegingen in de koffiesector. Zowel JAB als Nestlé tonen interesse in het Italiaanse Illycaffè, maar het is niet zeker of de familie het bedrijf wil verkopen.

Kweekvlees tegen 2021 in de winkel?

18/07/2018

De commercialisering van laboratoriumvlees komt een stap dichterbij. Pionier Mosa Meat heeft 7,5 miljoen euro opgehaald voor de bouw van een fabriek die binnen drie jaar een betaalbaar product op de markt zal brengen.

Aldi zet in op hernieuwbare energie

17/07/2018

Aldi Nord publiceerde zopas een ambitieus internationaal klimaatbeleid: de retailer wil de uitstoot van broeikasgassen met 40% terugdringen tegen 2021 en onthult in zijn tweede duurzaamheidsrapport enkele sprekende cijfers.

Nog flink wat groeipotentieel voor discounters in West-Europa

16/07/2018

Ondanks overbewinkeling in heel wat Europese markten plannen discounters tegen 2023 tien miljoen vierkante meter bijkomende winkeloppervlakte op het continent. Ook in zogenaamd verzadigde markten als de Duitse en de Britse liggen er mooie groeikansen, meent LZ Retailytics.