Teleurstellende groei voor Nestlé in 2017 | RetailDetail

Teleurstellende groei voor Nestlé in 2017

Teleurstellende groei voor Nestlé in 2017
Shutterstock

Nestlé heeft in 2017 een teleurstellende groei gekend (+0,4%), waarbij het niet voldeed aan de verwachtingen van analisten. 

 

“Beneden onze verwachtingen”

In 2017 haalde Nestlé een omzet van 89,8 miljard Zwitserse frank (net geen 78 miljard euro). De organische groei kwam uit op 2,4 procent, wat lager was dan de verwachtingen van 2,6%. Een derde van die organische groei was te danken aan prijsstijgingen.

 

Die magere groei had ook zijn impact op de winstcijfers van het Zwitserse bedrijf, want die daalden met 15,8% van 9,62 naar 7,2 miljard frank (6,2 miljard euro). “Onze organische omzetgroei was binnen de vooropgestelde marge, maar beneden onze verwachtingen, vooral vanwege zwakke prestaties op het einde van het jaar. De omzetgroei in Europa en Azië was bemoedigend, terwijl we in Noord-Amerika en Brazilië te maken blijven hebben met een uitdagende omgeving”, aldus CEO Mark Schneider.

 

In Noord- en Zuid-Amerika groeide Nestlé op organische basis met 0,9%, waarvan 0,7% dankzij hogere prijzen. In Noord-Amerika was er wel sprake van een kleine daling en in Brazilië blijft de situatie moeilijk, wat zijn weerslag heeft op de prijzen. In de zone Europa, Midden-Oosten en Noord-Afrika steeg de organische omzet met 2,3%, waarvan 0,6% dankzij hogere prijzen. Alle regio’s blijven het binnen die zone goed doen. De sterkste groei kwam er in Azië, Oceanië en de rest van Afrika: daar was sprake van een organische groei van 4,7%, waarvan 1,8% dankzij hogere prijzen.

 

Verkoop aandeel L’Oréal?

Nestlé laat ook verstaan niet bezig te zijn met het uitbreiden van het aandeel in L’Oréal: het heeft besloten om een aandeelhoudersovereenkomst met het Franse cosmeticabedrijf niet te vernieuwen.

 

Het Franse bedrijf liet onlangs nog verstaan interesse te hebben in een overname van die aandelen, moest Nestlé besluiten om ze te verkopen. Nestlé heeft 23% van de aandelen in handen, goed voor een waarde van ongeveer 23 miljard euro. De verkoop zou ook binnen de eisen vallen van investeerder Daniel Loeb, die al langer eist dat Nestlé zich omvormt naar een bedrijf dat zich puur met voeding bezig houdt.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Meer omzet, minder winst voor Sligro

19/07/2018

In de eerste helft van het jaar steeg de omzet van Sligro Food Group met 11% tot 1,1 miljard euro, maar de nettowinst daalde van 26 miljoen naar 25 miljoen euro.

Illy wordt opgevrijd door Douwe Egberts en Nestlé

18/07/2018

Er komt voorlopig geen einde aan de consolidatiebewegingen in de koffiesector. Zowel JAB als Nestlé tonen interesse in het Italiaanse Illycaffè, maar het is niet zeker of de familie het bedrijf wil verkopen.

Kweekvlees tegen 2021 in de winkel?

18/07/2018

De commercialisering van laboratoriumvlees komt een stap dichterbij. Pionier Mosa Meat heeft 7,5 miljoen euro opgehaald voor de bouw van een fabriek die binnen drie jaar een betaalbaar product op de markt zal brengen.

Blokker ziet Belgische omzet fors dalen en directie afslanken

17/07/2018

De problemen voor Blokker blijven aanhouden: het bestuur wordt verder ingekrompen (van acht naar vijf), net zoals de omzet in de Belgische winkels (-21%). 

Aldi zet in op hernieuwbare energie

17/07/2018

Aldi Nord publiceerde zopas een ambitieus internationaal klimaatbeleid: de retailer wil de uitstoot van broeikasgassen met 40% terugdringen tegen 2021 en onthult in zijn tweede duurzaamheidsrapport enkele sprekende cijfers.

Nog flink wat groeipotentieel voor discounters in West-Europa

16/07/2018

Ondanks overbewinkeling in heel wat Europese markten plannen discounters tegen 2023 tien miljoen vierkante meter bijkomende winkeloppervlakte op het continent. Ook in zogenaamd verzadigde markten als de Duitse en de Britse liggen er mooie groeikansen, meent LZ Retailytics.