Tesco’s ex-CEO moet onder ede getuigen

Tesco’s ex-CEO moet onder ede getuigen

Voormalig Tesco-voorman Philip Clarke moet op het matje komen bij het Serious Fraud Office in Londen. Daar moet hij onder ede getuigen over de vraag in hoeverre hij kennis had van de boekhoudfraude bij Tesco.

Ook andere toplui opgeroepen

Bloomberg meldt dat ook voormalig commercieel directeur Kevin Grace bij het SFO moet getuigen. Verder zouden ook de voormalige financieel directeur van Tesco UK, Carl Rogberg, en diens baas Chris Bush (ex-CEO Tesco UK) onder ede door het SFO worden gehoord.

 

Sinds oktober 2014 doet het SFO onderzoek naar de fraude bij Tesco. Alle ondervragingen zijn vertrouwelijk en het SFO zegt niets over deze zaak tot aan de officiële uitspraak. Naar verwachting volgt deze uitspraak eind dit jaar, verklaarde SFO-directeur David Green wel onlangs. Dat is erg snel, omdat een reguliere procedure vier tot zes jaar zou duren. 

 

Hoewel Clarke en andere topmanagers nog moeten getuigen bij de SFO, bestaat de verwachting dat de aangeklaagde managers uitstel van strafvervolging tegenmoet kunnen zien in aanloop naar een mogelijke schikking. Hoewel dit laatste misschien een schuldbekentenis inhoudt, lijkt Tesco daarop aan te sturen. De marktleider wil immers zo snel mogelijk met het verleden in het reine te komen om zich te kunnen richten naar de toekomst.

 

Laagste marktaandeel in 10 jaar

Die toekomst ziet er immers niet zo goed uit: bijna een jaar na zijn aantreden heeft de nieuwe CEO, Dave Lewis, de voortdurende afkalving van Tesco's marktaandeel niet kunnen stoppen. Enkele dagen geleden meldde Kantar Worldpanel dat de omzet van Tesco met 0,9% is gedaald in de 12 weken tot 16 augustus 2015. Omdat de totale markt met 0,9% groeide, blijft de druk op Tesco's marktaandeel bestaan. Dat bedraagt nu 28,3% en is nog steeds veel groter dan de nummer twee (ASDA met 16,6%), maar het is Tesco's laagste aandeel in tien jaar.

 

De vraag is waar het stopt, want de omzet blijft dalen ondanks alle miljoeneninvesteringen in de verbetering van het assortiment en de service, en in prijsverlagingen in de strijd met de succesvolle discounters Aldi en Lidl. In juni, bij de rapportage over het eerste kwartaal van het lopende boekjaar, mocht Tesco nog juichen dat de omzetdaling afnam.

 

Nu Lewis bijna een jaar in het zadel zit, komt echter het moment dat investeerders geen genoegen meer nemen met iets minder rode cijfers: sinds 2007 heeft Tesco al 60(!) procent van haar beurswaarde verloren. In de VS kan Tesco al enkele rechtszaken van ontevreden aandeelhouders tegemoet zien en dat zou in het Verenigd Koninkrijk ook kunnen gebeuren.

Tags: