Tesco experimenteert met drones

Archiefbeeld: drone die pakketje levert
Foto: Shutterstock

Tesco overweegt met drones te gaan leveren: volgende maand al gaat de Britse supermarktketen proberen of het mogelijk is om boodschappen vanuit de lucht te bezorgen.

 

Binnen het uur aan huis

Volgende maand begint Tesco met proefleveringen door drones. De testen gaan in Ierland door, omdat partner Manna daar een licentie heeft om te vliegen, en moeten vooral aantonen of kleine bestellingen eventueel met de onbemande vliegtuigjes geleverd kunnen worden.

 

Droneleveringen zouden vooral nuttig zijn voor de snelle bezorging van slechts een paar kruidenierswaren, zoals ingrediënten die de klant vergeten was bij zijn supermarktbezoek of -bestelling. Levering zou al binnen de dertig minuten tot een uur moeten kunnen, zegt innovatiedirecteur Claire Lorains tegenover Reuters.

 

Steeds meer kleine korven

"We zijn werkelijk geïnteresseerd om te zien hoe drones deel van de oplossing kunnen uitmaken om kleine bestellingen te leveren", aldus Lorains, die erop wijst dat kleine korven in de loop van de komende jaren de kaap van tien miljard pond (elf miljard euro) zullen overschrijden in het Verenigd Koninkrijk.

 

Leverancier Manna zou alvast de nodige kennis en capaciteit hebben, maar nu is het zaak om die knowhow op Tesco toe te passen. De komende weken worden die details verder uitgewerkt, zegt afscheidnemend CEO Dave Lewis. Eind september wordt de topman vervangen Ken Murphy, die overkomt van drogisterijgroep Walgreens Boots Alliance.