Tesco op het goede spoor

Tesco op het goede spoor

De Britse retailer Tesco publiceerde sterke jaarresultaten en versterkt z’n leiderspositie op de thuismarkt. De recente overname van grossier Booker opent nieuwe perspectieven.


Herstelplan

In het afgelopen boekjaar steeg de omzet van Tesco met 2,3%, tot 51 miljard pond. De winst steeg met 28% tot 1,6 miljard pond. De mooie cijfers bevestigen dat de retailer met het herstelplan van CEO Dave Lewis weer op het goede spoor zit. Al negen kwartalen op een rij boekt Tesco vergelijkbare omzetgroei. Na een moeilijke periode die bovendien gepaard ging met een boekhoudschandaal in 2014, zette Lewis met succes in op prijsverlagingen, assortimentsaanpassingen, een verbeterde service en nauwere relaties met de leveranciers.
 

Tesco blijft veruit de grootste foodretailer in Groot-Brittannië met een marktaandeel van 27,6%. Het is ook de sterkste groeier van de ‘grote vier’. Recent nog nam de groep voedingsgroothandelaar Booker over voor een bedrag van 4 miljard pond. Door deze acquisitie krijgt de retailer toegang tot nieuwe afzetmarkten: restaurants, cateraars en kleine buurt- en gemakswinkels. De sterke concurrentie van de harddiscounters en van e-commerce blijven wel een uitdaging voor de retailer.