Test-Aankoop dient klacht in tegen misleidende verpakkingen

Test-Aankoop dient klacht in tegen misleidende verpakkingen

Consumentenvereniging Test-Aankoop heeft een klacht ingediend tegen zeven voedingsproducten die volgens hen misleidende verpakkingen hebben. Op elke verpakking wordt de vermelding van fruit gemaakt.

 

Te laag percentage fruit

Test-Aankoop onderzocht 120 verpakkingen met daarop afbeeldingen van fruit. Het is immers wettelijk verplicht om het percentage fruit weer te geven in de ingrediëntenlijst als er op de verpakking een vermelding van fruit wordt gemaakt, in woord of in beeld.

 

Test-Aankoop kwam daarbij tot de conclusie dat heel wat producenten een minimale hoeveelheid vruchtensappen of -puree toevoegen aan hun producten en ze gebruiken als “alibi voor de vele aroma's en kleurstoffen".

 

Klacht om voorbeeld te stellen

Een voorbeeld zijn de Granny-koeken van Lu, die volgens de verpakking 53 procent granen en fruit bevatten, maar die in werkelijkheid slechts 2,6 procent puree van rode vruchten bevatten. “Wat eruitziet als stukjes gedroogd fruit, is in werkelijkheid samengesteld uit vruchtenpuree, suiker, aroma’s en kleurstoffen.” Andere producten vervangen dure vruchten door goedkopere alternatieven en sommige producten bevatten zelfs helemaal geen fruit.

 

De klacht tegen de zeven producten moet volgens Test-Aankoop dienen als een voorbeeld, om ervoor te zorgen dat de regels beter gerespecteerd worden. Daarnaast pleit het voor minimumpercentages voor bepaalde voedingscategorieën, als vruchtenyoghurt en -dranken.