Tiende minder slagerijen in vijf jaar tijd | RetailDetail

Tiende minder slagerijen in vijf jaar tijd

Tiende minder slagerijen in vijf jaar tijd

Het aantal detailhandels in vlees en vleesproducten is de afgelopen vijf jaar met 10% afgenomen. Daarnaast valt op dat heel wat slagers al de 50 of 55 voorbij zijn. Bij gebrek aan instroom dreigt de opvolging problematisch te worden.

 

Hele voedingshandel deelt in de klappen

Het aantal detailhandels in vlees en vleesproducten is tussen 2009 en 2014 met 10,1 procent afgenomen, zo leert een analyse die het NSZ en de Landsbond der Beenhouwers maakte op basis van cijfers van de FOD Economie. Eind 2014 bleven er in heel België 3.714 zulke verkooppunten over, waarvan zo’n 2700 zelfstandige, ambachtelijke slagerijen (cijfers voor 2015 zijn nog niet beschikbaar). In 2009 waren er nog 4.131 slagers.

 

Met een daling van 10% mag de sector het dan al minder slecht doen dan de bakkers (-16% op vijf jaar tijd) en de viswinkels (-15%), “toch zijn het voor de zelfstandige slagers absoluut geen evidente tijden”, zegt Ivan Claeys, voorzitter van de Landsbond der Beenhouwers. “Door de enorm hoge personeelskost en het feit dat de sector ‑ anders dan de horeca ‑ geen flexi-jobs kreeg, stoten ze steeds meer hun cateringdiensten af.”

 

Qua lokale voedingswinkels houden eigenlijk enkel de groeten- en fruitwinkels nog enigszins het hoofd boven water: daar blijft de daling beperkt tot 6%. “Toch blijft het voor elke lokale voedingswinkel stevig knokken tegen de supermarktketens en nu ook de maaltijdboxen, die online besteld worden en thuis geleverd, zoals Smartmat of Hello Fresh”, stelt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws vast. “Zij hebben het voordeel een ‘one stop shop’ te zijn, maar kunnen dan weer niet de kwaliteit en de expertise bieden die de slager in huis heeft.”

 

Vergrijzing slaat toe

De zelfstandige slagers zitten nog met een bijkomend probleem: heel wat van hen zijn nu 50- en zelfs 55-plusser en zullen binnen dit en 10 jaar hun zaak overlaten of verkopen. “Vraag is of zij nog gemakkelijk opvolgers zullen vinden. Heel wat jongeren die nu een slagersopleiding volgen, geven er immers de voorkeur aan om in vast dienstverband te werken bij één van de ketens”, aldus Ivan Claeys.

 

Daarom willen beide organisaties het beroep van zelfstandige slager in de verf zetten en promoten bij jongeren, te beginnen tijdens de Week van de Slager net na de paasvakantie. “Dat is nodig om binnen 10 jaar niet enkel eenheidsworst op het bord te krijgen”, klinkt het bij het NSZ en de Landsbond der Beenhouwers.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Multinationals gebuisd voor gezonde voeding

24/05/2018

Voedingsmultinationals leveren nog te weinig inspanningen om hun producten gezonder te maken, zegt de Access to Nutrition Foundation. Nestlé, Unilever en Danone behoren tot de besten van de klas.  

Ahold Delhaize start digitaal laboratorium in de VS

22/05/2018

De Amerikaanse tak van Ahold Delhaize richt een nieuw bedrijf op dat zich toespitst op digitale innovatie: Peapod Digital Labs wordt een laboratorium voor nieuwe strategieën op het gebied van digitalisering, e-commerce en personalisatie. 

Carrefour en Tencent openen hightechwinkel in Shanghai

22/05/2018

In het zopas geopende winkelconcept ‘Le Marché’, het eerste resultaat van het recente partnership tussen Carrefour en Tencent, kunnen klanten betalen via gezichtsherkenning aan onbemande check-outs.

Holland & Barrett wil veganistische winkels openen

17/05/2018

De Britse gezondheidsketen Holland & Barrett (in de Benelux vroeger Essenza) plant volledig veganistische winkels te openen. Dat is immers een trend waar de keten op moet inpikken, vindt CEO Peter Aldis.

Nestlé op dieet: snoeit verder in suiker, vet en zout

17/05/2018

Nestlé wil nog meer gaan snijden in de suiker-, zout- en vetgehaltes van zijn producten. Zo wil het voedingsconcern inspelen op de wereldwijde vraag naar gezondere voeding.

Jumbo opent zijn vierde Jumbo Foodmarkt

17/05/2018

Vijf jaar na de opening van de allereerste Jumbo Foodmarkt (in Breda), heeft Jumbo in de Utrechtse wijk Leidsche Rijn zijn vierde foodmarkt geopend. Het is meteen de grootste supermarkt van de regio Utrecht.