Tsjechische regering moeit zich met loononderhandeling Ahold Delhaize | RetailDetail

Tsjechische regering moeit zich met loononderhandeling Ahold Delhaize

Tsjechische regering moeit zich met loononderhandeling Ahold Delhaize

De Tsjechische premier Bohuslav Sobotka heeft via de Nederlandse ambassadeur geprobeerd om druk te zetten op de loononderhandelingen tussen Ahold Delhaize en zijn werknemers in het land.

Protectionisme

Net als in enkele andere Oost-Europese landen probeert ook de Tsjechische regering er voor te zorgen dat grote buitenlandse spelers de lokale partijen niet kunnen wegdrukken. Dat gebeurt door druk te zetten, zoals nu het geval is, maar ook door middel van wetten en nieuwe regels.

 

Zo verbood de Hongaarse regering in 2015 nog dat grote supermarkten op zondag geopend waren. Die regel werd aanzien als een poging om lokale spelers te helpen in hun strijd tegen de internationale ketens. De nieuwe wet stuitte echter op bijzonder veel protest en werd al snel teruggedraaid.

 

Sommige regels al teruggedraaid

In enkele andere landen moeten supermarkten aan de ingang dan weer aanduiden hoeveel procent van hun producten uit het land zelf komen. In Roemenië is het zelfs verplicht om 51% lokale producten aan te bieden. In Polen werd dan weer een nieuwe taks ingevoerd die vooral grote internationale spelers treft.

 

Ahold Delhaize probeert ondertussen via brancheorganisatie Eurocommerce wat tegenwind te geven en de Europese Commissie heeft bepaalde landen al op de vingers getikt, omdat ze de regels rond het vrije verkeer van goederen binnen de Europese Unie overtreden. De kans is dus groot dat veel van die protectionistische maatregelen geen lang leven beschoren zijn. 

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Supermarkten scoren barslecht in onderzoek Oxfam Novib

21/06/2018

De vijf grootste supermarktketens in Nederland (Albert Heijn, Jumbo, Lidl, Aldi en PLUS) houden de economische uitbuiting van mensen die in ontwikkelingslanden ons voedsel produceren, in stand. Dat zegt Oxfam Novib in een vandaag verschenen rapport.

Avontuurlijke bierliefhebbers vormen uitdaging voor kleine brouwers

20/06/2018

Wereldwijd blijft de consumptie van ‘craft beer’ flink stijgen, maar merktrouw is voor de liefhebbers van artisanale speciaalbieren een erg relatief begrip. Dat betekent een uitdaging voor de producenten.

Colruyt Group presteert beter dan verwacht

19/06/2018

Mede dankzij een sterk eindejaar kon Colruyt Group afgelopen boekjaar zijn marktaandeel opnieuw licht verhogen. Een beetje tegen de verwachtingen in bleven de marges op peil. Ook de onlineactiviteiten deden het goed.

Betalen met Appie bij Albert Heijn

15/06/2018

In Haarlem en Utrecht kunnen shoppers deze zomer bij Albert Heijn betalen met hun Appie-app.  De komende drie maanden voert de keten er een test met kassaloos shoppen, waarbij klanten met de app boodschappen scannen en betalen.

Jumbo richt Belgische vennootschap op

13/06/2018

De Nederlandse supermarktketen Jumbo lijkt nu echt op weg naar België: ze heeft immers recent in Antwerpen de vennootschap bvba Jumbo België opgericht.

Carrefour in zee met Google

12/06/2018

De digitale transformatie van retailgroep Carrefour komt in een versnelling door een partnerschap met Google. Franse consumenten zullen kennismaken met nieuwe retailmodellen en koopervaringen, zegt de retailer.