Tsjechische regering moeit zich met loononderhandeling Ahold Delhaize

Tsjechische regering moeit zich met loononderhandeling Ahold Delhaize

De Tsjechische premier Bohuslav Sobotka heeft via de Nederlandse ambassadeur geprobeerd om druk te zetten op de loononderhandelingen tussen Ahold Delhaize en zijn werknemers in het land.

Protectionisme

Net als in enkele andere Oost-Europese landen probeert ook de Tsjechische regering er voor te zorgen dat grote buitenlandse spelers de lokale partijen niet kunnen wegdrukken. Dat gebeurt door druk te zetten, zoals nu het geval is, maar ook door middel van wetten en nieuwe regels.

 

Zo verbood de Hongaarse regering in 2015 nog dat grote supermarkten op zondag geopend waren. Die regel werd aanzien als een poging om lokale spelers te helpen in hun strijd tegen de internationale ketens. De nieuwe wet stuitte echter op bijzonder veel protest en werd al snel teruggedraaid.

 

Sommige regels al teruggedraaid

In enkele andere landen moeten supermarkten aan de ingang dan weer aanduiden hoeveel procent van hun producten uit het land zelf komen. In Roemenië is het zelfs verplicht om 51% lokale producten aan te bieden. In Polen werd dan weer een nieuwe taks ingevoerd die vooral grote internationale spelers treft.

 

Ahold Delhaize probeert ondertussen via brancheorganisatie Eurocommerce wat tegenwind te geven en de Europese Commissie heeft bepaalde landen al op de vingers getikt, omdat ze de regels rond het vrije verkeer van goederen binnen de Europese Unie overtreden. De kans is dus groot dat veel van die protectionistische maatregelen geen lang leven beschoren zijn.