Turkse broodjesketen Simit Sarayi wil Europa veroveren vanuit Rotterdam | RetailDetail

Turkse broodjesketen Simit Sarayi wil Europa veroveren vanuit Rotterdam

Turkse broodjesketen Simit Sarayi wil Europa veroveren vanuit Rotterdam

De Turkse broodjesketen Simit Sarayi is druk bezig de wereld te veroveren en wil alleen al in 2015 200 nieuwe zaken openen, waarvan honderd in het buitenland. Nederland wordt het centrum van de Europese expansie.

Rotterdam als springplank

"We zijn dan wel in Turkije geboren, maar we zijn thuis waar we ons brood verdienen", zegt directievoorzitter Abdullah Kavukcu. Het Turkse "broodjespaleis" opende vorige maand bij de Amsterdam Arena haar tiende vestiging in Nederland en heeft ook in België al één broodjeszaak, vlakbij de Antwerpse De Keyserlei. De groep heeft echter vergevorderde plannen om vanuit de Benelux de rest van Europa te veroveren: "Simit Sarayi opent zich naar de wereld. Alleen al in 2015 gaan we 200 nieuwe zaken openen, inshallah. Honderd daarvan in het buitenland."

 

Zo komt er een Europees hoofdkwartier in Rotterdam: "We hebben Nederland als onze basis voor Europa gekozen. De eerste zaak was in Utrecht in 2010, inmiddels hebben we tien winkels. In 2015 worden dat er hopelijk twintig. Het management van onze nieuwe winkel in Londen doen we ook vanuit Nederland. In 2016 mikken we op honderd winkels in Europa. Daarom overwegen we straks in Nederland of Duitsland een fabriek te bouwen."

 

250 miljoen euro omzet

De simit in de naam van de keten is een traditioneel Turks broodje, meer bepaald typische witte broodring die voor het bakken even door sesamzaadjes wordt gerold. De keten kwam in 2002 op het idee om simit ook binnen aan te bieden, met een kopje thee. Tot dan werden de broodringen vooral in kraampjes op straathoeken verkocht.

 

Simit Sarayi is inmiddels vertegenwoordigd in 15 landen wereldwijd en heeft naar eigen zeggen 500.000 klanten per dag heeft en 6.500 werknemers wereldwijd. In Turkije alleen al heeft de groep zo'n 300 vestigingen op prominente locaties, vaak in de buurt van openbaar vervoer en universiteiten. De omzet steeg het voorbije jaar met 40% naar 250 miljoen euro: daarvan is nog slechts 10% afkomstig van de broodringen zelf, de rest bestaat uit drankjes,simit belegd met witte kaas, börek (een soort deeggerecht, vaak gevuld met kaas, gehakt of groente), complete ontbijten en zelfs pizza met een sesamrand.

 

Directievoorzitter Abdullah Kavukcu, mede-eigenaar van bij de start, bezit daarnaast ook een overdekt winkelcentrum, een bouwbedrijf, een marketingfirma en aandelen in andere voedselketens. Hij behoort tot de nieuwe generatie Turkse industriëlen die nauwe banden hebben met de conservatieve partij van president Erdogan.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Ahold Delhaize start digitaal laboratorium in de VS

22/05/2018

De Amerikaanse tak van Ahold Delhaize richt een nieuw bedrijf op dat zich toespitst op digitale innovatie: Peapod Digital Labs wordt een laboratorium voor nieuwe strategieën op het gebied van digitalisering, e-commerce en personalisatie. 

Carrefour en Tencent openen hightechwinkel in Shanghai

22/05/2018

In het zopas geopende winkelconcept ‘Le Marché’, het eerste resultaat van het recente partnership tussen Carrefour en Tencent, kunnen klanten betalen via gezichtsherkenning aan onbemande check-outs.

Holland & Barrett wil veganistische winkels openen

17/05/2018

De Britse gezondheidsketen Holland & Barrett (in de Benelux vroeger Essenza) plant volledig veganistische winkels te openen. Dat is immers een trend waar de keten op moet inpikken, vindt CEO Peter Aldis.

Nestlé op dieet: snoeit verder in suiker, vet en zout

17/05/2018

Nestlé wil nog meer gaan snijden in de suiker-, zout- en vetgehaltes van zijn producten. Zo wil het voedingsconcern inspelen op de wereldwijde vraag naar gezondere voeding.

Jumbo opent zijn vierde Jumbo Foodmarkt

17/05/2018

Vijf jaar na de opening van de allereerste Jumbo Foodmarkt (in Breda), heeft Jumbo in de Utrechtse wijk Leidsche Rijn zijn vierde foodmarkt geopend. Het is meteen de grootste supermarkt van de regio Utrecht.

Analyse: Zes redenen waarom grote merken onder druk staan

17/05/2018

Wereldmerken ondervinden steeds meer concurrentie van kleine, lokale spelers. Volgens sommige waarnemers zijn de gouden jaren van de merken zelfs voorbij. Misschien voorbarig, maar enkele trends tekenen zich toch af.