Unilever duurzaamste voedingsbedrijf volgens Oxfam | RetailDetail

Unilever duurzaamste voedingsbedrijf volgens Oxfam

Unilever duurzaamste voedingsbedrijf volgens Oxfam

Unilever, de producent van onder andere Lipton, Ben & Jerry’s en Knorr, is de duurzaamste van de tien grootste voedingsbedrijven volgens een lijst die Oxfam jaarlijks publiceert. 

Zeven thema’s

Sinds 2013 beoordeelt Oxfam de sociale en ecologische impact van de tien grootste voedingsproducenten in de wereld. De organisatie voor ontwikkelingssamenwerking doet dat in het kader van haar campagne “Behind the brands” die consumenten wil informeren over de merken die ze kopen. 

 

De rangschikking is gebaseerd op zeven thema's: land, vrouwen, boeren, arbeiders, klimaat, transparantie en water. Negen van de tien gevolgde bedrijven wisten hun score met minstens tien procent te verbeteren sinds de start van de campagne drie jaar geleden. “We hopen dat andere bedrijven hun voorbeeld zullen volgen. De ‘grote tien’ kunnen een grote impact hebben in de strijd tegen armoede, als ze hun kleinschalige producenten eerlijke en leefbare lonen betalen”, verklaart campagnemanager Monique van Zijl.

 

Aandacht voor klimaatverandering

Voor het eerst verdringt Unilever concurrent Nestlé van de eerste plaats. Het bedrijf dankt zijn sterke score aan een grotere aandacht voor de klimaatverandering, steun voor kleinschalige boeren en aandacht voor arbeidersrechten. Nestlé, de nummer twee dit jaar, wordt geprezen om zijn ondersteuningsprogramma voor vrouwen in cacaoplantages. Op de derde plaats staat Coca-Cola, een voorloper in het respecteren van landrechten en het ondersteunen van vrouwen, maar minder begaan met kleinschalige landbouwers volgens Oxfam. 

 

De belangrijkste vooruitgang boekte Kellogg’s op alle criteria. Danone daarentegen hinkt wat achterop, ondanks een duidelijk klimaatengagement.

 

De “Behind the Brands” rangschikking 2016: 

 1.  Unilever  74%
 2.  Nestlé  69%
 3.  Coca-Cola  57%
 4.  Kellogg's  53%
 5.  Mars  49%
 5.  PepsiCo  49%
 7.  Mondelez  41%
 8.  General Mills  40%
 9.  Associated British Foods  36%
 9.  Danone  36%

(Bron: oxfam.org)

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Multinationals gebuisd voor gezonde voeding

24/05/2018

Voedingsmultinationals leveren nog te weinig inspanningen om hun producten gezonder te maken, zegt de Access to Nutrition Foundation. Nestlé, Unilever en Danone behoren tot de besten van de klas.  

Ahold Delhaize start digitaal laboratorium in de VS

22/05/2018

De Amerikaanse tak van Ahold Delhaize richt een nieuw bedrijf op dat zich toespitst op digitale innovatie: Peapod Digital Labs wordt een laboratorium voor nieuwe strategieën op het gebied van digitalisering, e-commerce en personalisatie. 

Carrefour en Tencent openen hightechwinkel in Shanghai

22/05/2018

In het zopas geopende winkelconcept ‘Le Marché’, het eerste resultaat van het recente partnership tussen Carrefour en Tencent, kunnen klanten betalen via gezichtsherkenning aan onbemande check-outs.

Holland & Barrett wil veganistische winkels openen

17/05/2018

De Britse gezondheidsketen Holland & Barrett (in de Benelux vroeger Essenza) plant volledig veganistische winkels te openen. Dat is immers een trend waar de keten op moet inpikken, vindt CEO Peter Aldis.

Nestlé op dieet: snoeit verder in suiker, vet en zout

17/05/2018

Nestlé wil nog meer gaan snijden in de suiker-, zout- en vetgehaltes van zijn producten. Zo wil het voedingsconcern inspelen op de wereldwijde vraag naar gezondere voeding.

Jumbo opent zijn vierde Jumbo Foodmarkt

17/05/2018

Vijf jaar na de opening van de allereerste Jumbo Foodmarkt (in Breda), heeft Jumbo in de Utrechtse wijk Leidsche Rijn zijn vierde foodmarkt geopend. Het is meteen de grootste supermarkt van de regio Utrecht.