Unilever werkt mee aan ontwikkeling plantaardige biefstuk | RetailDetail

Unilever werkt mee aan ontwikkeling plantaardige biefstuk

Unilever werkt mee aan ontwikkeling plantaardige biefstuk

Wageningen Universiteit gaat samen met tien bedrijven, waaronder Unilever, de komende vier jaar werken aan de verdere ontwikkeling van een nieuwe vleesvervanger. De techniek zelf bestaat al een tijdje.

 

Echt duurzaam alternatief

Het was de Wageningen Universiteit zelf die twee jaar gelden de nieuwe techniek ontwikkelde om plantaardige biefstuk te maken. Met de steun van de multinationals wil het die techniek nu verfijnen, zodat de producten binnen enkele jaren ook effectief op de markt kunnen komen.

 

"We hebben vorig jaar echt een omslag gezien bij grote bedrijven. Tot voor kort zeiden ze: we weten het nog niet, we moeten het nog zien gebeuren of het wat wordt met vleesvervangers. Nu zeggen ze: dit is de toekomst, we moeten hierin stappen. Dat heeft geresulteerd in dit project”, zegt projectleider en hoogleraar Atze Jan van der Goot aan de NOS.

 

Voor Unilever betekent het alvast een volgende stap binnen zijn strategie rond duurzaamheid, die de voorbije weken binnen het bedrijf wel onder druk is komen te staan. "We verwachten een plantaardig alternatief voor vlees dat echt duurzaam is, met een lekkere smaak en een goede voedingswaarde", verklaart een woordvoerder.

 

Meer structuren en goedkoper

Het verschil met andere vleesvervangers op de markt, is vooral de structuur. "De vleesvervangers die nu op de markt zijn, lijken of op kippenvlees of het zijn gehakt-achtige producten. Met onze technologie is het mogelijk om andere structuren te gaan maken zoals varkensvlees of de plantaardige biefstuk." Dat moet ervoor zorgen dat ook niet-vegetariërs meer interesse krijgen in het product. Daarnaast is de nieuwe techniek veel goedkoper, omdat ze met relatief goedkope en kleine machines kan worden uitgevoerd.

 

"Het idee is om machines, ongeveer ter grootte van een gehaktmolen, bijvoorbeeld neer te zetten bij slagers. Dan kan hij zelf zijn vleesvervanger maken", zegt hoogleraar Van der Goot. "De biologische slager in Wageningen bijvoorbeeld krijgt nu al vragen van klanten naar vleesvervangers. Consumenten vinden het dus nu al heel logisch om vleesvervangers bij slagers te kopen."

 

Momenteel is het marktaandeel van vleesvervangers slechts 2 procent, maar volgens de hoogleraar kan dat een pak hoger, dankzij deze techniek. “Misschien wel uiteindelijk tot de helft van de markt."

 

Gekweekte hamburger

Nederland is al een tijdje een voorloper in de zoektocht naar duurzame alternatieven voor de hoge vleesconsumptie. Zo ontwikkelde de Maastrichtse professor Mark Post enkele jaren geleden ook al een hamburger die in een labo werd gekweekt.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Britten kunnen kassaloos shoppen bij Sainsbury’s

14/08/2018

Ook bij de Britse supermarktketen Sainsbury’s loopt nu een proefproject met mobiel scannen en betalen: met behulp van hun smartphone kunnen klanten boodschappen doen zonder langs de kassa te hoeven.

HelloFresh gaat toch nog niet voor winst

14/08/2018

Hoewel HelloFresh winst had beloofd voor het einde van dit jaar, geeft de leverancier van maaltijdboxen nu toch de voorkeur aan nieuwe investeringen. Na een sterk tweede kwartaal gaat het bedrijf voor extra groei in de Verenigde Staten.

United Petfood blijft op overnamepad

09/08/2018

United Petfood, fabrikant van honden- en kattenbrokken en hofleverancier van menig huismerk van supermarkten, rijgt de overnames aan elkaar. Een maand na de overname van een Spaanse concurrent doen de Gentenaars dat kunstje nog eens over in Roemenië.

AB InBev wil Afrika aan de drank krijgen

09/08/2018

Het groeipotentieel van AB InBev ligt in Afrika. De brouwerij heeft hoge verwachtingen van het continent: de welvaart en de bevolking, die steeds vaker een biertje lust, groeien er snel. 

Lidl stelt auto’s ter beschikking van shoppers

08/08/2018

“Je eigen wagen voor inkopen”, zo stelt Lidl zijn nieuwe autodeeldienst voor. In samenwerking met Mazda kan je in Duitsland weldra autodelen vanop de parking van Lidl-supermarkten. 

Lagere omzet, hogere winst voor Ahold Delhaize

08/08/2018

Terwijl de omzet van Ahold Delhaize onder druk staat in de Verenigde Staten, bevestigt Delhaize in België de positieve trend die in het eerste kwartaal werd ingezet, met dank aan de tovergroentjes. Online ligt de groep op koers.