Vakbonden Jumbo plannen nog meer acties | RetailDetail

Vakbonden Jumbo plannen nog meer acties

Vakbonden Jumbo plannen nog meer acties
Shutterstock

De vakbonden bij Jumbo zijn voorlopig nog niet van plan om de strijdbijl te begraven, nu de supermarktketen besloten heeft om niet langer te willen onderhandelen over een nieuwe cao. Ze kondigen zelfs nieuwe acties aan.

Vorige acties snel gebroken

Er is al maanden heel wat aan de gang tussen de directie en de vakbonden van de logistieke medewerkers bij Jumbo. Beide partijen kwamen niet tot een akkoord rond een nieuwe cao, waarna Jumbo besloot om eenzijdig een loonsverhoging door te voeren en over te stappen op een arbeidsvoorwaarderegeling, in plaats van een traditionele cao. Daarmee worden de vakbonden vrijwel volledig buitenspel gezet. Sinds die aankondiging was het vrij stil gebleven, maar nu komen de vakbonden toch naar buiten met een nieuwe waarschuwing voor de directie.

 

“Onze vorige actie is door Jumbo gebroken”, zegt Debbie Van Leiden van FNV aan het Brabants Dagblad. “Ruim vierhonderd man legde het werk neer, maar daarvoor in de plaats werden doodleuk mensen uit de winkels ingevlogen. Een nieuw plan moet niet zo makkelijk te breken zijn.”

 

Vakbonden willen nieuwe onderhandelingen

De eisen van de vakbonden blijven ondertussen dezelfde als enkele maanden geleden: ze willen dat er opnieuw werk wordt gemaakt van een cao, met voldoende loonsverhoging en meer vaste banen. Daarnaast moet ook de werkdruk binnen de distributiecentra verlaagd worden.

 

Ondertussen blijft de directie van Jumbo gewoon werk maken van een arbeidsvoorwaarderegeling. Dat is een arbeidsintensief proces, omdat er in principe met elke werknemer een afzonderlijk akkoord moet worden bereikt. “Maar daar komen we uit. We willen nu langjarige afspraken maken en daarbij is de huidige cao de ondergrens”, zegt financieel directeur Ton van Veen. De vakbonden vrezen echter dat de werknemers er slechter gaan uitkomen dan bij een cao.

 

“Overleg bleek onmogelijk”

De directie zegt zelf niet tevreden te zijn met de huidige gang van zaken en wijst daarbij naar de starre houding van de vakbonden. "We zien het echt niet als een heldendaad wat we gedaan hebben. Liever waren we er samen uit gekomen. Het zit ons ook niet in een procentje. Maar overleg bleek onmogelijk. We kwamen in een doodlopende straat. De vakbonden gingen niet eens in meer in op onze uitnodigingen om te praten."

 

Er zijn ondertussen al flink wat hoofdstukken geschreven in het verhaal rond de onderhandelingen voor de cao voor logistieke medewerkers bij Jumbo. Nadat de onderhandelingen in het slop geraakten, omdat de directie vond dat de vakbonden enkele eerdere afspraken niet nakwam, besloot het supermarktbedrijf om eenzijdig de lonen te verhogen. Dat leidde dan weer tot stakingen bij de distributiecentra, waarna Jumbo de vakbonden dagvaardde in een kort geding, omdat het vond dat de acties disproportioneel waren. Uiteindelijk werd er dus besloten om niet langer werk te maken van een cao, maar daarmee is de kous dus nog niet helemaal af.

 

Niet enkel Jumbo krijgt te maken met zware onderhandelingen rond zijn cao in de distributiecentra. Bij Albert Heijn werd er ook geen akkoord bereikt over de loonsverhoging, waarna de keten eind vorige week besloot om net als Jumbo eenzijdig een loonsverhoging door te voeren. Ook bij Albert Heijn voeren de vakbonden actie en net als hun collega’s bij Jumbo zijn ze van plan om die binnenkort nog verder op te drijven.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Nog flink wat groeipotentieel voor discounters in West-Europa

16/07/2018

Ondanks overbewinkeling in heel wat Europese markten plannen discounters tegen 2023 tien miljoen vierkante meter bijkomende winkeloppervlakte op het continent. Ook in zogenaamd verzadigde markten als de Duitse en de Britse liggen er mooie groeikansen, meent LZ Retailytics.

Delhaize-café siert hoofdkantoor Ahold Delhaize

16/07/2018

Sinds kort is het merk Delhaize sterker aanwezig op het hoofdkantoor van Ahold Delhaize in Zaandam: de retailer opende er een café dat versierd is met stukken uit de rijke geschiedenis van De Leeuw.

Eerste gezonde eetmuur in Amsterdam

13/07/2018

Eind augustus opent in de Kinkerstraat van Amsterdam de Health Food Wall. Goed nieuws voor de liefhebbers van gezonde voeding die een salade boven een kroket verkiezen.

Starbucks wil af van plastic rietjes

12/07/2018

De Amerikaanse koffieketen Starbucks doet vanaf 2020 plastic rietjes in de ban. Een kleine stap voor de koffiefan, maar een grote stap voor het milieu: de koffiegigant gebruikt immers wereldwijd zo’n miljard rietjes per jaar.

AB InBev in tandem met Turkse Efes op Russische markt

12/07/2018

Om het tanende succes op de Russische markt te counteren, heeft AB InBev zijn actitviteiten in het land van Vladimir Poetin ondergebracht in een joint venture met het Turkse Anadolu Efes.

Ondernemers akkoord met einde Emté

11/07/2018

De ondernemers van Emté hebben de overgang van hun keten naar Coop en Jumbo na een stemming goedgekeurd. Waarschijnlijk zullen alle partners de overeenkomst spoedig ondertekenen.