Vegetarische 3D-biefstuk komt naar Europa

Shutterstock

Tegen eind 2022 moeten duizenden restaurants in Europa ‘net echte’ vegetarische biefstuk serveren uit de 3D-printer. Dat is het doel van de Israëlische start-up Redefine Meat, dat met zijn vleesvervangers het grootste vleesbedrijf ter wereld wil worden.

 

Fabriek opent in Nederland

Redefine Meat heeft het startschot gegeven voor zijn Europese expansie. Het jonge Israëlische bedrijf beweert een revolutionair vleesalternatief te hebben gevonden, dat noch qua textuur noch qua smaak te onderscheiden is van rundbiefstuk. De vegetarische biefstukken rollen uit de 3D-printer, waar spierweefsel, vetweefsel en bloed zo zorgvuldig mogelijk worden geïmiteerd met soja, erwten, biet en kokosvet als ingrediënten. 


Op dit moment wordt het vervangvlees nog maar in een paar exclusieve restaurants geserveerd, maar dat moeten er tegen eind volgend jaar duizenden worden. Redefine Meat gaat in Europa ook productiefaciliteiten openen, meer bepaald komend voorjaar in de Nederlandse regio Brabant. De nummer twee van het bedrijf is dan ook een Nederlander, Edwin Bark. De vegabiefstuk moet zo al in maart of april in Nederland en België beschikbaar zijn.


Het Israëlische bedrijf heeft vandaag ook al gehakt, kebab, worst en lamsteak in het aanbod. De vleesvervangers zouden 95% minder belastend zijn voor het milieu dan traditioneel vlees. De productie kunnen opschalen, wordt wel nodig om de prijzen toegankelijker te maken. Op termijn moet de vegetarische steak evenveel gaan kosten als “echt kwaliteitsvlees”, aldus Bark tegenover De Standaard.


Tip: wie meer wil weten over de laatste ontwikkelingen en trends binnen de voedingsindustrie, vindt zijn leesvoer in "The Future of Food", het boek van RetailDetail-oprichter Jorg Snoeck en hoofdredacteur Stefan Van Rompaey.