Suikerquota EU sinds paar dagen verdwenen | RetailDetail

Verdwijnen suikerquota EU slecht nieuws voor rietsuiker

Verdwijnen suikerquota EU slecht nieuws voor rietsuiker
Shutterstock

Sinds het begin van deze maand zijn de suikerquota die de Europese Unie bijna vijftig jaar heeft opgelegd, verdwenen. Er mag nu meer suiker geproduceerd worden en de prijs wordt vrij bepaald door de industrie.

Hogere productie, lagere prijzen

CIUS, de Europese groepering van bedrijven die suiker gebruiken, verwelkomt het einde van de quota, die zij "marktverstorend" noemt. Marktonderzoekers verwachten dat de productie van suiker bijna met een derde zal groeien over de komende vier jaar, waardoor de prijs ook met ongeveer 30% zal dalen. Aan de andere kant kunnen er ook problemen opduiken: toen de melkquota in 2015 verdwenen, kwamen heel wat melkboeren in de problemen en moesten er een pak hun bedrijf opdoeken.

 

Om dat te vermijden heeft de Europese Unie tussen 2006 en 2010 al 5,4 miljard euro geïnvesteerd in de industrie, om die voor te bereiden op het einde van de quota. Zo werd het Sugar Market Observatory opgericht, dat informatie moet verschaffen aan suikerboeren en ervoor moet zorgen dat de markt niet te sterk wordt verstoord.

 

Rietsuikerproducenten niet tevreden

Niet alle suikerproducenten zijn dan ook tevreden met de nieuwe regelgeving: zo menen producenten van rietsuiker dat ze achtergesteld worden ten opzichte van de suikerbietenboeren. Rietsuiker wordt immers vooral buiten Europa geteeld en om de markt in Europa te helpen, werden er hoge importkosten ingevoerd.

 

Ook op vlak van gezondheid klinkt het dat het einde van de quota tot meer goedkope suiker zal leiden en dus tot meer suiker in voeding. De EU gaat er echter van uit dat de hogere productie vooral tot meer export zal leiden en minder tot een hogere consumptie in Europa zelf, maar er heerst toch twijfel of producenten kunnen weerstaan aan de lokroep van goedkope suiker.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Eerste gezonde eetmuur in Amsterdam

13/07/2018

Eind augustus opent in de Kinkerstraat van Amsterdam de Health Food Wall. Goed nieuws voor de liefhebbers van gezonde voeding die een salade boven een kroket verkiezen.

Starbucks wil af van plastic rietjes

12/07/2018

De Amerikaanse koffieketen Starbucks doet vanaf 2020 plastic rietjes in de ban. Een kleine stap voor de koffiefan, maar een grote stap voor het milieu: de koffiegigant gebruikt immers wereldwijd zo’n miljard rietjes per jaar.

AB InBev in tandem met Turkse Efes op Russische markt

12/07/2018

Om het tanende succes op de Russische markt te counteren, heeft AB InBev zijn actitviteiten in het land van Vladimir Poetin ondergebracht in een joint venture met het Turkse Anadolu Efes.

Ondernemers akkoord met einde Emté

11/07/2018

De ondernemers van Emté hebben de overgang van hun keten naar Coop en Jumbo na een stemming goedgekeurd. Waarschijnlijk zullen alle partners de overeenkomst spoedig ondertekenen.

Jumbo Groep Holding stelt nieuwe directieleden aan

11/07/2018

Jumbo Groep Holding, het bedrijf achter supermarktketen Jumbo, maakte vandaag een aantal wissels bekend in de eigen directie. Jumbo België krijgt Peter Isaac als algemeen directeur, La Place neemt afscheid van Bart van den Nieuwenhof.

Pepsico dankt stijgende omzet aan snacks

10/07/2018

Dranken- en snackreus Pepsico boekte in het tweede kwartaal van dit jaar een lichte omzetstijging van 2,4%. Dat was echter niet te merken aan de nettowinst, die 14% lager uitviel als gevolg van de globale belastinglast.